banner

Nieuws

21Dec

Nieuwsbrief - december 2020

In deze nieuwsbrief ontdekt u: Wat is het belastingstelsel van het crisis-overbruggingsrecht? - Verzekeringsgiften: een nieuw hoofdstukje aan de saga - Investeringsaftrek 2021: op welk percentage heeft u recht? - De tax shelter voor startende vennootschappen

Lees de nieuwsbrief

15Dec

Coronavirus - Deadline nadert voor bepaalde steunmaatregelen

Met het jaareinde in zicht nadert de uiterlijke aanvraagtermijn voor bepaalde corona-steunmaatregelen. Onderstaand geven wij u een kort overzicht.

Overbruggingsrecht

De zelfstandigen wiens activiteit onderhevig is aan een verplichte sluiting of hoofdzakelijk (minstens 60%) van een van deze sectoren afhankelijk zijn (bijv. toeleverancier horeca, catering events,…), maken aanspraak op het (enkel of dubbel) crisis-overbruggingsrecht.

Zelfstandigen die hun activiteiten mogen heropstarten, maar door de coronamaatregelen een omzetdaling kennen van minstens 10%, kunnen mogelijks beroep doen op het relance-overbruggingsrecht.

De uitkering voor zowel het crisis- als het relance-overbruggingsrecht kan aangevraagd worden tot:

  • april tot juni: 31/12/2020
  • juli tot september: 31/03/2021
  • oktober tot december: 30/06/2021

Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme

Het ‘Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme’ kan aangevraagd worden door ondernemingen met een omzetdaling van min. 60% in vergelijking met dezelfde periode in 2019 en/of verplichte sluiting in de periode van 1 oktober tot 18 november 2020.

De aanvraagtermijn voor deze tegemoetkoming verstrijkt op 31/12/2020 om 15u00.

 

Heeft u verdere vragen of wil u concreet nagaan of alles aangevraagd is voor uw onderneming qua steunmaatregelen? Onze medewerkers Alexandra Samyn en Simon Callens helpen u graag verder!

15Dec

Coronavirus - Belastbaarheid overbruggingsrecht

Zelfstandigen die getroffen worden door de gevolgen van de corona-crisis kunnen sedert maart 2020 aanspraak maken op een uitkering overbruggingsrecht. Vergeet niet om rekening te houden dat de overheid (ook) in deze geeft en neemt door de toegekende uitkeringen te onderwerpen aan de personenbelasting.

Onderstaand bezorgen wij u een bondig overzicht van de mogelijke taxatie.

Crisis-overbruggingsrecht

Zelfstandigen die hun activiteit volledig of gedeeltelijk gedwongen moeten onderbreken naar aanleiding van COVID-19, hebben recht op het crisis-overbruggingsrecht. Voor de belastbaarheid wordt een onderscheid gemaakt tussen zelfstandigen die hun activiteit uitoefenen onder de vorm van een eenmanszaak, dan wel via een vennootschap.

Eenmanszaak of helper

Voor zelfstandigen die een activiteit uitoefenen via een eenmanszaak wordt het crisis-overbruggingsrecht belast aan het afzonderlijk tarief 16,5%, op voorwaarde dat de ontvangen bedragen niet meer bedragen dan de som van de nettowinsten of -baten van de vorige vier jaren. De uitkeringen die meer bedragen dan de nettowinsten of -baten van de vorige vier jaren, zullen belast worden tegen de progressieve tarieven.

De uitkeringen die zelfstandige helpers (inwonende zelfstandige helpers met bezoldigingen) ontvangen in het kader van het crisis-overbruggingsrecht, worden ook aanzien als vervangingsinkomsten en belast tegen de progressieve tarieven.

De bezoldigde meewerkende echtgenoten zullen niet belast worden op het toegekende crisis-overbruggingsrecht.

Bedrijfsleider - vennootschap

Voor een zelfstandige bedrijfsleider, die een activiteit uitoefent via een vennootschap en een crisis-overbruggingsrecht ontvangt, zal het overbruggingsrecht aanzien worden als een vervangingsinkomen en belast worden tegen de progressieve tarieven.

Relance-overbruggingsrecht

Het relance of heropstart-overbruggingsrecht wordt ontvangen wanneer de onderbroken activiteit heropgestart wordt en er daarbij een omzetdaling is vastgesteld van minstens 10% voor een bepaalde periode ten opzichte van het vorige jaar.

Het relance of heropstart-overbruggingsrecht wordt voor zowel zelfstandigen die een activiteit uitoefenen via een eenmanszaak (winsten of baten) als voor bedrijfsleiders die een activiteit uitoefenen via een vennootschap, belast tegen de progressieve tarieven in de personenbelasting.

Het ontvangen relance-overbruggingsrecht dat bezoldigde meewerkende echtgenoten ontvangen, is belastingvrij.

 

Heeft u vragen over de impact van de belastbaarheid in uw specifieke situatie? Neem gerust contact op met onze medewerkers die u hierbij graag verder helpen.

15Dec

Nieuwe UBO-verplichtingen

In eerdere nieuwsberichten werd u geïnformeerd inzake de verplichting voor alle Belgische ondernemingen om in het UBO-register (‘Ultimate Beneficial Owner’) te registreren wie de ‘uiteindelijke begunstigde’ is van de vennootschap.

Bij een Koninklijk besluit dd. 23.09.2020 werden de verplichtingen in dit verband fors uitgebreid en verzwaard.

De wijzigingen zijn in werking sedert 11.10.2020.

Lees meer

16Nov

Verlenging van de risicoperiode voor niet-geregistreerde schenkingen

In het regeerakkoord van 30 september 2019 van de Vlaamse regering (Jambon I) worden enkele bijzondere maatregelen voorzien inzake erf- en schenkbelasting.

Er wordt voorgesteld een wijziging aan te brengen aan de bepalingen van de Vlaamse Codex Fiscaliteit (V.C.F.) inzake de ‘verdachte periode’ van (vooralsnog) drie jaar na het doen van een schenking die niet wordt geregistreerd.

Schenkingen van roerende goederen (zoals bijvoorbeeld gelden, juwelen) kunnen geschieden zonder authentieke (notariële) akte en zonder het betalen van schenkbelasting (registratierechten). Dergelijke schenkingen moeten immers niet verplicht worden geregistreerd.

Lees meer

09Nov

Coronavirus - Steunmaatregelen voor een tweede lockdown

Met het ingaan van de tweede lockdown worden de uit de vorige periode van verplichte sluiting gekende steunmaatregelen hernomen en/of uitgebreid. Hierna vatten wij de meest voorkomende maartregelen voor u samen.

Overbruggingsrecht

De zelfstandigen wiens activiteit onderhevig is aan een verplichte sluiting of hoofdzakelijk (minstens 60%) van een van deze sectoren afhankelijk zijn (bijv. toeleverancier horeca, catering events,…), maken aanspraak op het crisis-overbruggingsrecht.

Zelfstandigen die hun activiteiten mogen voortzetten, maar door de coronamaatregelen een omzetdaling kennen van minstens 10%, kunnen mogelijks beroep doen op het relance-overbruggingsrecht.

Moet u als zelfstandige tijdelijk uw activiteiten onderbreken omwille van een verplichte quarantaine, of de sluiting van de school of opvangfaciliteiten van uw kind, dan voorziet het quarantaine-overbrugginsrecht in een tijdelijk vervangingsinkomen.

Het bedrag van de uitkering dat afhangt van het type overbruggingsrecht en de gezinssituatie van de getroffen zelfstandige, loopt voor de maand oktober 2020 op tot 3.228,30 EUR.

Vlaams Beschermingsmechanisme

Het Vlaams Beschermingsmechanisme is een steunmaatregel voor ondernemingen met een actieve exploitatiezetel in het Vlaams gewest die door de corona-maatregelen geconfronteerd worden met een omzetdaling van minstens 60%.

De premie bedraagt 7,5% van de omzet van augustus en september 2019 en is geplafonneerd op een bedrag van maximum 15.000 EUR.

Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme

Het ‘Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme’, is de vervolgmaatregel op het Vlaams Beschermingsmechanisme, en kan aangevraagd worden door ondernemingen met een omzetdaling en/of verplichte sluiting in de periode van 1 oktober 2020 tot 18 november.

De premie bedraagt 10% van de omzet over een te bepalen referentieperiode in 2019, met een bedrag van maximaal 22.500 EUR (afhankelijk van de referentieperiode en de personeelsbezetting).

Overige steunmaatregelen in de maak

Op 6 november kondigde de federale regering in totaal 38 steunmaatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus. Een volledig overzicht van deze maatregelen (die nog in concrete regelgeving moeten worden omgezet) vindt u in deze link.

 

Heeft u verdere vragen of wil u concreet nagaan of u in aanmerking komt voor een steunmaatregel? Neem dan zeker contact op met onze medewerkers, die u hierbij graag met raad en daad bijstaan.

09Nov

Coronavirus - Opnieuw tijdelijke werkloosheid wegens overmacht voor ALLE ondernemingen

Door de tweede lockdown heeft de federale regering op 6 november beslist dat de vereenvoudigde procedure tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door het coronavirus opnieuw opengesteld wordt voor alle werkgevers en werknemers, zowel arbeiders als bedienden.

Werkgevers die niet erkend waren als een uitzonderlijk hard getroffen onderneming of die niet behoorden tot een uitzonderlijk hard getroffen sector, vallen dus ook opnieuw onder de vereenvoudigde procedure.

De formaliteiten die gelden vanaf 01/11/2020:

  • De werkgever is vrijgesteld van de voorafgaandelijke melding aan de RVA over de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht gelinkt aan corona.
  • Er moet geen melding eerste dag gebeuren.
  • Maandelijks moet er een elektronische aangifte gebeuren door de werkgever met het aantal dagen waarop elke werknemer tijdelijk werkloos is gesteld.
  • Er moeten geen controlekaarten C3.2A afgeleverd worden.
  • Er is wel nog steeds een voorafgaandelijke meldingsplicht aan de werknemers!

Deze vereenvoudigde procedure geldt momenteel t.e.m. 31.03.2021.

De werknemers die vallen onder de tijdelijke werkloosheid ontvangen een uitkering aan 70% van het brutoloon (geplafonneerd op 2.754,76 EUR). Daarnaast betaalt de RVA nog een toeslag van 5,63 EUR per dag tijdelijke werkloosheid. Op de uitkeringen wordt een verminderde bedrijfsvoorheffing van 15% ingehouden.

 

Heeft u verdere vragen of wenst u bijkomende toelichting over tijdelijke werkloosheid in uw onderneming? Onze medewerkers Alexandra Samyn en Simon Callens helpen u graag verder!

08Oct

Overdraagbaarheid van aandelen in BV en NV

In eerdere nieuwsberichten werd u geïnformeerd aangaande de inwerkingtreding van het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen. Met de invoering daarvan werden de spelregels inzake overdraagbaarheid van aandelen gewijzigd. Deze wijzigingen zijn het sterkst voelbaar bij de besloten vennootschap (of BV, zijnde de vroegere BVBA).

De wetgeving ter zake voorziet ‘standaard’-regels inzake de toelaatbaarheid van overdrachten. Gezegde standaardregels worden in de praktijk veelal verstrengd dan wel versoepeld in de statuten. Gebruikelijk wordt er een onderscheid gemaakt tussen de overdrachten onder de levenden enerzijds (bijvoorbeeld door verkoop of schenking van aandelen) en de overdrachten ten gevolge van overlijden anderzijds.

Voor het geval u zich afvraagt hoe het in uw vennootschap zit met de overdraagbaarheid, geldt als stelregel dat u best eerst de statutaire bepalingen ter zake naleest, vermits deze primeren boven de ‘suppletieve’ wettelijke regeling. Vooral in de besloten vennootschap wordt in de praktijk van de ‘standaard’-regels afgeweken, in functie van de specifieke noodwendigheden en/of noodwendigheden. Zo is het de wens van veel klanten om de overdracht sterk aan banden te leggen om het familiale karakter van de vennootschap te garanderen. In andere gevallen wordt de mogelijkheid tot overdracht dan weer verruimd om meer aan te sluiten bij die bij de naamloze vennootschap (waarover verder meer).

In deze bijdrage trachten wij u een overzicht te geven van de meest voorkomende clausules bij de besloten respectievelijk de naamloze vennootschap. Indien u vragen heeft omtrent de situatie in andere soorten vennootschappen (CommV, maatschap, enz.), neemt u dan gerust contact.

Lees het volledige artikel

24Aug

Zijn uw statuten al geconformeerd aan het nieuwe vennootschapsrecht?

Sedert mei 2019 is het nieuwe vennootschapsrecht van kracht. Hierbij brengen wij u graag onze eerdere berichten dienaangaande opnieuw onder de aandacht. Indien u reeds het nodige deed voor de aanpassing van de statuten, hoeft u niet verder te lezen.

Zoals u inmiddels weet, werd het oude ‘Wetboek van vennootschappen’ (W.Venn.) vervangen door het ‘Wetboek van vennootschappen en verenigingen’ (WVV).

Het nieuwe recht maakt de vennootschapswetgeving op veel punten eenvoudiger en flexibeler. Bovendien werd een aantal minder courante vennootschapsvormen afgeschaft. Blijven bestaan:

  1. de maatschap, de commanditaire vennootschap (CommV) en de vennootschap onder firma (VOF);
  2. de besloten vennootschap (BV) met beperkte aansprakelijkheid;
  3. de coöperatieve vennootschap (CV) met (on)beperkte aansprakelijkheid;
  4. de naamloze vennootschap (NV).

U stelt vast dat een aantal van de benamingen en afkortingen zijn gewijzigd. Zulks is overigens nu reeds het geval, zelfs in het geval u nog geen actie ondernam.

Ondernam u nog geen actie, dan dient u rekening te houden met volgende agenda:

  • De ‘dwingende’ (d.i. de belangrijkste) regels van het WVV zijn sowieso toch reeds van toepassing op uw vennootschap.
  • Voor wat de niet-dwingende aangelegenheden betreft, spelen de (mogelijks verouderde) regels zoals zij thans in de statuten zijn voorzien.
  • Voor zaken die niet voorzien zijn in de statuten, speelt het suppletieve (niet dwingende) recht van het WVV.

U begrijpt dat dergelijke situatie, waarbij drie verschillende bronnen van recht gelijktijdig van toepassing zijn, niet optimaal is en kan leiden tot discussies.

Wij adviseren dan ook in de meeste gevallen niet langer te wachten met het aanpassen van uw statuten en nu reeds het nodige te doen.

Hierna kort samengevat de mogelijke redenen waarom u thans reeds actie zou ondernemen dan wel liever nog even de kat uit de boom kijkt.

Waarom nu reeds het nodige doen?

  • Uw vennootschapsvorm bestaat niet langer onder het nieuwe recht.
  • U vermijdt conflicten door de cumulatieve toepassing van onderscheiden rechtsbronnen (zie hoger).
  • U wenst gebruik te maken van de opportuniteiten die de nieuwe wetgeving biedt.
  • Uw vennootschap is een BV en u wenst het onbeschikbaar eigen vermogen (voormalige kapitaal en wettelijke reserves) beschikbaar te stellen voor uitkering (nieuw).
  • Uw vennootschap is een BV en u wenst om te zetten in een NV om bij toekomstige uitkeringen geen liquiditeitstest te moeten uitvoeren.
  • Uw vennootschap is een NV en u wenst over te stappen naar een model met een enige bestuurder (nieuw).
  • U hoeft de deadline voor het conformeren niet langer in de gaten te houden.
  • Meer in het algemeen: u heeft geen specifieke reden om nog langer te wachten.

Waarom nog wachten?

  • U vermoedt dat u uw activiteiten nog voor 31 december 2023 zult stopzetten.
  • U was reeds voornemens de statuten in de loop van de komende jaren te wijzigen en combineert graag beide gegevens omwille van kostenefficiëntie.

Het is niet aangewezen te wachten omwille van de kosten die met de statutenwijziging gepaard gaan, daar deze sowieso gemaakt zullen moeten worden en derhalve slechts uitgesteld kunnen worden.

Wij houden ons graag ter beschikking voor alle aanvullende informatie en verdere toelichting van het bovenstaande, en zien uw bericht tegemoet.

24Aug

Onbelast schenken voor buitenlandse notaris binnenkort onmogelijk

Als principe geldt dat schenkingen steeds bij authentieke (notariële) akte moeten geschieden. Zulks is in ieder geval verplicht voor schenkingen met onroerende goederen als voorwerp, of onlichamelijke roerende goederen zoals bijvoorbeeld aandelen of andere effecten. Ook wie zich een zakelijk recht wil voorbehouden, zoals bijvoorbeeld een vruchtgebruik, moet bij de notaris langs. De schenkbelasting bedraagt in België 3 % (tussen echtgenoten en in rechte lijn) respectievelijk 7 % (in andere gevallen) over de waarde van het geschonkene.

Op de verplichte notariële tussenkomst gelden als belangrijkste uitzonderingen de zogenaamde ‘onrechtstreekse’ schenkingen, waaronder de bankgift die geschiedt door eenvoudige overschrijving van gelden van de rekening van de schenker op de rekening van de begiftigde.

Voor het verrichten van een schenking van roerende goederen, aandelen, delen in een maatschap, effectenportefeuilles of vorderingen op een vennootschap doen velen een beroep op een notaris in het buitenland, veelal in Nederland, via de zogenaamde ‘kaasroute’. Reden hiervoor ligt in het gegeven dat de schenking voor een buitenlandse notaris eveneens geldig is in België, maar dat er in België geen schenkbelasting verschuldigd is omdat de akte niet verplicht ter registratie moet worden aangeboden. Met andere woorden, tot op heden konden aandelenpakketten met grote geldelijke waarde onbelast worden geschonken door een beroep op bovenstaand procedé. Aan de techniek was wel een risico verbonden. Zo moest de schenker nog minstens drie jaar in leven blijven. Zoniet werden de geschonken goederen voor de berekening van de verschuldigde erfbelasting vermoed niettemin nog (voor de volle eigendom) in de nalatenschap van de schenker voorhanden te zijn, en werden er alsnog successierechten geheven, die overigens een stuk hoger liggen dan de registratierechten.

De piste van het belastingvrij schenken voor buitenlandse notaris wordt gesloten met ingang van 1 december 2020.

Indien u eraan denkt een schenking te doen van roerende goederen, aandelen, deelbewijzen, effectenportefeuilles of vorderingen op uw vennootschap, is het zaak ons ten spoedigste te contacteren opdat wij voor u kunnen nagaan op welke wijze de schenking optimaal kan worden georganiseerd en of het de moeite loont nog deze zomer een schenking via buitenlandse notaris te doen, vooraleer zulks onherroepelijk onmogelijk wordt. 

Voor meer info kunt u terecht bij onze dienst Consultancy dan wel bij uw gebruikelijke dossierbeheerder die in voorkomend geval doorverwijst.

21Aug

Coronavirus - Tijdelijke werkloosheid vanaf 01.09.2020

De huidige versoepelde regeling voor tijdelijke werkloosheid wegens ‘corona-overmacht’ loopt af op 31.08.2020.

De werkgever die vanaf 01.09.2020 verder gebruik wil maken van tijdelijke werkloosheid, moet rekening houden met nieuwe toepassingsvoorwaarden en formaliteiten. In grote lijnen zijn er 2 mogelijkheden:

De onderneming wordt uitzonderlijk hard getroffen door de coronacrisis

Volgende werkgevers worden beschouwd als zijnde ‘uitzonderlijk hard getroffen’ door de crisis:

  • De ondernemingen met minstens 20% tijdelijke werkloosheid tijdens het 2e kwartaal 2020;
  • De ondernemingen die kunnen aantonen dat ze behoren tot een sector die nog bijzonder lijdt onder de beperkende corona-maatregelen.

Deze werkgevers kunnen tot 31.12.2020 verder gebruik maken van de bestaande regeling van tijdelijke werkloosheid wegens ‘corona-overmacht’, wel moet voortaan vooraf een aanvraag ingediend worden bij de RVA.

Indien achteraf blijkt dat de voorwaarden niet zijn voldaan, kan er géén gebruik gemaakt worden van deze regeling, en is de werkgever het normale loon verschuldigd aan de werknemers.

De andere sectoren en ondernemingen

De werkgevers die niet als ‘uitzonderlijk hard getroffen’ kwalificeren en vanaf 01.09.2020 verder gebruik willen maken van tijdelijke werkloosheid, moeten overschakelen naar het normale stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens economische oorzaken (= economische werkloosheid), met een tijdelijke verlenging van de mogelijke schorsingsperiodes van de arbeidsovereenkomsten.

Zowel voor arbeiders als bedienden moet vooraf een aanvraagprocedure doorlopen worden en gelden de reguliere formaliteiten (kennisgeving, formulier C3.2a, validatieboek,…) om vanaf 09.2020 tijdelijke werkloosheid te kunnen toepassen.

Besluit

De werkgever die vanaf 09.2020 verder gebruik wil maken van tijdelijke werkloosheid dient -met de nodige dringendheid- actie te ondernemen om de gepaste aanvraagprocedure te doorlopen en te zorgen voor de nodige formaliteiten.

 

Heeft u verdere vragen of wenst u bijkomende toelichting over tijdelijke werkloosheid in uw onderneming? Onze medewerkers Alexandra Samyn en Simon Callens helpen u graag verder!

26Jun

Nieuwsbrief - juni 2020

In deze nieuwsbrief ontdekt u: Bedrijfswagens in de vennootschapsbelasting voor aanslagjaar 2021 - Belastingvrije loonbonussen: grensbedragen - Dividenden: enkel als het kan - Coronapremies voor Vlaamse ondernemers

Lees de nieuwsbrief

28Feb

Nieuwsbrief - februari 2020

In deze nieuwsbrief ontdekt u: Afschrijvingen na 1 januari 2020 - Grondwettelijk Hof vernietigt effectentaks... voor de toekomst - Ecocheques: lijst van producten uitgebreid - Valse hybrides: waarmee moet u vergelijken? - Nieuw BTW-nummer voor Nederlandse natuurlijke personen vanaf 01/01/2020

Lees de nieuwsbrief