Nieuwe UBO-verplichtingen15 December 2020

In eerdere nieuwsberichten werd u geïnformeerd inzake de verplichting voor alle Belgische ondernemingen om in het UBO-register (‘Ultimate Beneficial Owner’) te registreren wie de ‘uiteindelijke begunstigde’ is van de vennootschap.

Bij een Koninklijk besluit dd. 23.09.2020 werden de verplichtingen in dit verband fors uitgebreid en verzwaard.

De wijzigingen zijn in werking sedert 11.10.2020.

Voortaan is vereist dat er bewijsstukken in het UBO-register worden geregistreerd waaruit blijkt dat de geregistreerde gegevens adequaat, nauwkeurig en actueel zijn. Bij elke latere transactie die een effect heeft op de geregistreerde gegevens, moeten deze bewijsstukken bovendien worden geactualiseerd en moet een bewijsstuk worden opgeladen. Het kan bijvoorbeeld gaan om kopieën van het aandelenregister, aandeelhoudersovereenkomsten, authentieke (notariële) akten en/of de statuten van de vennootschap of vereniging. Stukken die afkomstig zijn uit het buitenland, dienen te worden gelegaliseerd alvorens ze worden opgeladen. Vennootschappen en verenigingen die reeds voor de inwerkingtreding hun verplichtingen naleefden, krijgen tot 30.04.2021 om gezegde bewijsstukken bijkomend toe te voegen.

Alleen bevoegde autoriteiten zullen toegang hebben tot de opgeladen documenten waarvan sprake hierboven. Zij kunnen voortaan niet enkel de actuele gegevens raadplegen, maar ook de historiek.

Voor UBO’s categorie 2 – dit zijn uiteindelijke begunstigden die geen 25 % van de aandelen of stemrechten hebben maar wel de controle uitoefenen ‘via andere middelen’ – moet de wijze geregistreerd worden waarop de UBO de vennootschap werkelijk controleert.

Zo wij ter zake van uw UBO-verplichtingen reeds over een volmacht beschikken, mag u gerust zijn. Wij analyseren uw dossier in de loop van de komende maanden en zorgen ervoor dat er tijdig voldaan wordt aan de nieuwe verplichtingen.

In het geval u uw UBO-verplichtingen zelf naleeft, mag u ons steeds contacteren voor bijstand waar gewenst.

We houden ons ter beschikking voor alle verdere toelichting betreffende het bovenstaande.

Terug naar overzicht