Zijn uw statuten al geconformeerd aan het nieuwe vennootschapsrecht?24 Augustus 2020

Sedert mei 2019 is het nieuwe vennootschapsrecht van kracht. Hierbij brengen wij u graag onze eerdere berichten dienaangaande opnieuw onder de aandacht. Indien u reeds het nodige deed voor de aanpassing van de statuten, hoeft u niet verder te lezen.

Zoals u inmiddels weet, werd het oude ‘Wetboek van vennootschappen’ (W.Venn.) vervangen door het ‘Wetboek van vennootschappen en verenigingen’ (WVV).

Het nieuwe recht maakt de vennootschapswetgeving op veel punten eenvoudiger en flexibeler. Bovendien werd een aantal minder courante vennootschapsvormen afgeschaft. Blijven bestaan:

  1. de maatschap, de commanditaire vennootschap (CommV) en de vennootschap onder firma (VOF);
  2. de besloten vennootschap (BV) met beperkte aansprakelijkheid;
  3. de coöperatieve vennootschap (CV) met (on)beperkte aansprakelijkheid;
  4. de naamloze vennootschap (NV).

U stelt vast dat een aantal van de benamingen en afkortingen zijn gewijzigd. Zulks is overigens nu reeds het geval, zelfs in het geval u nog geen actie ondernam.

Ondernam u nog geen actie, dan dient u rekening te houden met volgende agenda:

  • De ‘dwingende’ (d.i. de belangrijkste) regels van het WVV zijn sowieso toch reeds van toepassing op uw vennootschap.
  • Voor wat de niet-dwingende aangelegenheden betreft, spelen de (mogelijks verouderde) regels zoals zij thans in de statuten zijn voorzien.
  • Voor zaken die niet voorzien zijn in de statuten, speelt het suppletieve (niet dwingende) recht van het WVV.

U begrijpt dat dergelijke situatie, waarbij drie verschillende bronnen van recht gelijktijdig van toepassing zijn, niet optimaal is en kan leiden tot discussies.

Wij adviseren dan ook in de meeste gevallen niet langer te wachten met het aanpassen van uw statuten en nu reeds het nodige te doen.

Hierna kort samengevat de mogelijke redenen waarom u thans reeds actie zou ondernemen dan wel liever nog even de kat uit de boom kijkt.

Waarom nu reeds het nodige doen?

  • Uw vennootschapsvorm bestaat niet langer onder het nieuwe recht.
  • U vermijdt conflicten door de cumulatieve toepassing van onderscheiden rechtsbronnen (zie hoger).
  • U wenst gebruik te maken van de opportuniteiten die de nieuwe wetgeving biedt.
  • Uw vennootschap is een BV en u wenst het onbeschikbaar eigen vermogen (voormalige kapitaal en wettelijke reserves) beschikbaar te stellen voor uitkering (nieuw).
  • Uw vennootschap is een BV en u wenst om te zetten in een NV om bij toekomstige uitkeringen geen liquiditeitstest te moeten uitvoeren.
  • Uw vennootschap is een NV en u wenst over te stappen naar een model met een enige bestuurder (nieuw).
  • U hoeft de deadline voor het conformeren niet langer in de gaten te houden.
  • Meer in het algemeen: u heeft geen specifieke reden om nog langer te wachten.

Waarom nog wachten?

  • U vermoedt dat u uw activiteiten nog voor 31 december 2023 zult stopzetten.
  • U was reeds voornemens de statuten in de loop van de komende jaren te wijzigen en combineert graag beide gegevens omwille van kostenefficiëntie.

Het is niet aangewezen te wachten omwille van de kosten die met de statutenwijziging gepaard gaan, daar deze sowieso gemaakt zullen moeten worden en derhalve slechts uitgesteld kunnen worden.

Wij houden ons graag ter beschikking voor alle aanvullende informatie en verdere toelichting van het bovenstaande, en zien uw bericht tegemoet.

Terug naar overzicht