Coronavirus - Tijdelijke werkloosheid vanaf 01.09.202021 Augustus 2020

De huidige versoepelde regeling voor tijdelijke werkloosheid wegens ‘corona-overmacht’ loopt af op 31.08.2020.

De werkgever die vanaf 01.09.2020 verder gebruik wil maken van tijdelijke werkloosheid, moet rekening houden met nieuwe toepassingsvoorwaarden en formaliteiten. In grote lijnen zijn er 2 mogelijkheden:

De onderneming wordt uitzonderlijk hard getroffen door de coronacrisis

Volgende werkgevers worden beschouwd als zijnde ‘uitzonderlijk hard getroffen’ door de crisis:

  • De ondernemingen met minstens 20% tijdelijke werkloosheid tijdens het 2e kwartaal 2020;
  • De ondernemingen die kunnen aantonen dat ze behoren tot een sector die nog bijzonder lijdt onder de beperkende corona-maatregelen.

Deze werkgevers kunnen tot 31.12.2020 verder gebruik maken van de bestaande regeling van tijdelijke werkloosheid wegens ‘corona-overmacht’, wel moet voortaan vooraf een aanvraag ingediend worden bij de RVA.

Indien achteraf blijkt dat de voorwaarden niet zijn voldaan, kan er géén gebruik gemaakt worden van deze regeling, en is de werkgever het normale loon verschuldigd aan de werknemers.

De andere sectoren en ondernemingen

De werkgevers die niet als ‘uitzonderlijk hard getroffen’ kwalificeren en vanaf 01.09.2020 verder gebruik willen maken van tijdelijke werkloosheid, moeten overschakelen naar het normale stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens economische oorzaken (= economische werkloosheid), met een tijdelijke verlenging van de mogelijke schorsingsperiodes van de arbeidsovereenkomsten.

Zowel voor arbeiders als bedienden moet vooraf een aanvraagprocedure doorlopen worden en gelden de reguliere formaliteiten (kennisgeving, formulier C3.2a, validatieboek,…) om vanaf 09.2020 tijdelijke werkloosheid te kunnen toepassen.

Besluit

De werkgever die vanaf 09.2020 verder gebruik wil maken van tijdelijke werkloosheid dient -met de nodige dringendheid- actie te ondernemen om de gepaste aanvraagprocedure te doorlopen en te zorgen voor de nodige formaliteiten.

 

Heeft u verdere vragen of wenst u bijkomende toelichting over tijdelijke werkloosheid in uw onderneming? Onze medewerkers Alexandra Samyn en Simon Callens helpen u graag verder!

Terug naar overzicht