Coronavirus - Belastbaarheid overbruggingsrecht15 December 2020

Zelfstandigen die getroffen worden door de gevolgen van de corona-crisis kunnen sedert maart 2020 aanspraak maken op een uitkering overbruggingsrecht. Vergeet niet om rekening te houden dat de overheid (ook) in deze geeft en neemt door de toegekende uitkeringen te onderwerpen aan de personenbelasting.

Onderstaand bezorgen wij u een bondig overzicht van de mogelijke taxatie.

Crisis-overbruggingsrecht

Zelfstandigen die hun activiteit volledig of gedeeltelijk gedwongen moeten onderbreken naar aanleiding van COVID-19, hebben recht op het crisis-overbruggingsrecht. Voor de belastbaarheid wordt een onderscheid gemaakt tussen zelfstandigen die hun activiteit uitoefenen onder de vorm van een eenmanszaak, dan wel via een vennootschap.

Eenmanszaak of helper

Voor zelfstandigen die een activiteit uitoefenen via een eenmanszaak wordt het crisis-overbruggingsrecht belast aan het afzonderlijk tarief 16,5%, op voorwaarde dat de ontvangen bedragen niet meer bedragen dan de som van de nettowinsten of -baten van de vorige vier jaren. De uitkeringen die meer bedragen dan de nettowinsten of -baten van de vorige vier jaren, zullen belast worden tegen de progressieve tarieven.

De uitkeringen die zelfstandige helpers (inwonende zelfstandige helpers met bezoldigingen) ontvangen in het kader van het crisis-overbruggingsrecht, worden ook aanzien als vervangingsinkomsten en belast tegen de progressieve tarieven.

De bezoldigde meewerkende echtgenoten zullen niet belast worden op het toegekende crisis-overbruggingsrecht.

Bedrijfsleider - vennootschap

Voor een zelfstandige bedrijfsleider, die een activiteit uitoefent via een vennootschap en een crisis-overbruggingsrecht ontvangt, zal het overbruggingsrecht aanzien worden als een vervangingsinkomen en belast worden tegen de progressieve tarieven.

Relance-overbruggingsrecht

Het relance of heropstart-overbruggingsrecht wordt ontvangen wanneer de onderbroken activiteit heropgestart wordt en er daarbij een omzetdaling is vastgesteld van minstens 10% voor een bepaalde periode ten opzichte van het vorige jaar.

Het relance of heropstart-overbruggingsrecht wordt voor zowel zelfstandigen die een activiteit uitoefenen via een eenmanszaak (winsten of baten) als voor bedrijfsleiders die een activiteit uitoefenen via een vennootschap, belast tegen de progressieve tarieven in de personenbelasting.

Het ontvangen relance-overbruggingsrecht dat bezoldigde meewerkende echtgenoten ontvangen, is belastingvrij.

 

Heeft u vragen over de impact van de belastbaarheid in uw specifieke situatie? Neem gerust contact op met onze medewerkers die u hierbij graag verder helpen.

Terug naar overzicht