Overdraagbaarheid van aandelen in BV en NV08 Oktober 2020

In eerdere nieuwsberichten werd u geïnformeerd aangaande de inwerkingtreding van het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen. Met de invoering daarvan werden de spelregels inzake overdraagbaarheid van aandelen gewijzigd. Deze wijzigingen zijn het sterkst voelbaar bij de besloten vennootschap (of BV, zijnde de vroegere BVBA).

De wetgeving ter zake voorziet ‘standaard’-regels inzake de toelaatbaarheid van overdrachten. Gezegde standaardregels worden in de praktijk veelal verstrengd dan wel versoepeld in de statuten. Gebruikelijk wordt er een onderscheid gemaakt tussen de overdrachten onder de levenden enerzijds (bijvoorbeeld door verkoop of schenking van aandelen) en de overdrachten ten gevolge van overlijden anderzijds.

Voor het geval u zich afvraagt hoe het in uw vennootschap zit met de overdraagbaarheid, geldt als stelregel dat u best eerst de statutaire bepalingen ter zake naleest, vermits deze primeren boven de ‘suppletieve’ wettelijke regeling. Vooral in de besloten vennootschap wordt in de praktijk van de ‘standaard’-regels afgeweken, in functie van de specifieke noodwendigheden en/of noodwendigheden. Zo is het de wens van veel klanten om de overdracht sterk aan banden te leggen om het familiale karakter van de vennootschap te garanderen. In andere gevallen wordt de mogelijkheid tot overdracht dan weer verruimd om meer aan te sluiten bij die bij de naamloze vennootschap (waarover verder meer).

In deze bijdrage trachten wij u een overzicht te geven van de meest voorkomende clausules bij de besloten respectievelijk de naamloze vennootschap. Indien u vragen heeft omtrent de situatie in andere soorten vennootschappen (CommV, maatschap, enz.), neemt u dan gerust contact.

Lees het volledige artikel

Terug naar overzicht