Coronavirus - Opnieuw tijdelijke werkloosheid wegens overmacht voor ALLE ondernemingen09 November 2020

Door de tweede lockdown heeft de federale regering op 6 november beslist dat de vereenvoudigde procedure tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door het coronavirus opnieuw opengesteld wordt voor alle werkgevers en werknemers, zowel arbeiders als bedienden.

Werkgevers die niet erkend waren als een uitzonderlijk hard getroffen onderneming of die niet behoorden tot een uitzonderlijk hard getroffen sector, vallen dus ook opnieuw onder de vereenvoudigde procedure.

De formaliteiten die gelden vanaf 01/11/2020:

  • De werkgever is vrijgesteld van de voorafgaandelijke melding aan de RVA over de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht gelinkt aan corona.
  • Er moet geen melding eerste dag gebeuren.
  • Maandelijks moet er een elektronische aangifte gebeuren door de werkgever met het aantal dagen waarop elke werknemer tijdelijk werkloos is gesteld.
  • Er moeten geen controlekaarten C3.2A afgeleverd worden.
  • Er is wel nog steeds een voorafgaandelijke meldingsplicht aan de werknemers!

Deze vereenvoudigde procedure geldt momenteel t.e.m. 31.03.2021.

De werknemers die vallen onder de tijdelijke werkloosheid ontvangen een uitkering aan 70% van het brutoloon (geplafonneerd op 2.754,76 EUR). Daarnaast betaalt de RVA nog een toeslag van 5,63 EUR per dag tijdelijke werkloosheid. Op de uitkeringen wordt een verminderde bedrijfsvoorheffing van 15% ingehouden.

 

Heeft u verdere vragen of wenst u bijkomende toelichting over tijdelijke werkloosheid in uw onderneming? Onze medewerkers Alexandra Samyn en Simon Callens helpen u graag verder!

Terug naar overzicht