Verplichte inschrijving van (burgerlijke) maatschap in KBO vanaf 1 november 201829 Oktober 2018

Vanaf 1 november 2018 dienen (burgerlijke) maatschappen zich verplicht in te schrijven in de Kruispuntbank der Ondernemingen. Dit is het gevolg van de Wet houdende de hervorming van het Ondernemingsrecht van 15 april 2018 zoals verschenen in het Belgisch Staatsblad van 27 april daarna, met inwerkingtreding op 1 november 2018.

Wat betekent deze wettelijke verplichting voor u? Gelieve hierna een beknopte toelichting te willen vinden.

(1) Wat is de Kruispuntbank der Ondernemingen?

De Kruispuntbank der ondernemingen is een databank van de FOD ECONOMIE waarin alle basisgegevens van de onderneming zijn opgenomen: zoals de maatschappelijke benaming, het adres, de oprichtingsdatum, functiehouders, boekjaar, jaarvergadering,…

Een deel van deze gegevens zijn publiek toegankelijk voor iedereen (https://kbopub.economie.fgov.be/kbopub/zoeknummerform.html?lang=nl). Andere gegevens zijn enkel zichtbaar voor de onderneming in kwestie en de overheidsinstanties.

(2) Binnen welke termijn dient u deze verplichting te vervullen?

Er wordt echter een onderscheid gemaakt tussen de volgende situaties:

  • De (burgerlijke) maatschappen die reeds bestaan op 1 november 2018: deze (burgerlijke) maatschappen hebben tijd tot 30 april 2019 om de verplichte inschrijving in de Kruispuntbank der Ondernemingen te doen.
  • De (burgerlijke) maatschappen die worden opgericht vanaf 1 november 2018: hier is een onmiddellijke inschrijving verplicht.

(3) Kosten aangerekend door de Kruispuntbank der Ondernemingen.

Voorlopig zal de Kruispuntbank der Ondernemingen geen kosten kunnen aanrekenen voor de inschrijving. Dat zal veranderen van zodra een Koninklijk Besluit inzake kosten van kracht wordt.

Wij begeleiden u graag bij het vervullen van uw inschrijving in de Kruispuntbank der ondernemingen via een erkend ondernemingsloket. Indien u wenst beroep te doen op onze begeleiding, aarzel uiteraard niet om ons te contacteren. Wij helpen u graag verder.

Terug naar overzicht