Verhoogd risico op controle bij terbeschikkingstelling personeel22 Oktober 2019

Verhoogd risico op controle bij terbeschikkingstelling personeel

Context

Als onderneming kan u (tijdelijk) beroep doen op de expertise/mankracht van medewerkers van een (onder)aannemer. Echter, de wet voorziet in een uitdrukkelijk verbod om enig gedeelte van (werkgevers)gezag uit te oefenen op deze medewerkers (= verbod op terbeschikkingstelling). Dit heeft tot gevolg dat u slechts onder strikte – schriftelijk vastgelegde- voorwaarden en binnen een duidelijk afgelijnd kader instructies kan geven aan de medewerkers van uw (onder)aannemer.

In de praktijk wordt vastgesteld dat samen met het niet naleven van dit verbod op terbeschikkingstelling er -vooral bij grensoverschrijdende tewerkstelling- frequent inbreuken worden gepleegd op de Belgische arbeidsreglementering en sociale zekerheid.

Wat verandert er?

In het verleden was enkel de Arbeidsinspectie verantwoordelijk voor controles op het naleven van het verbod op de terbeschikkingstelling van personeel. Vanaf 11 september 2019 is daarnaast ook de RSZ-inspectie bevoegd geworden om illegale terbeschikkingstelling te controleren.

Door de uitbreiding van de bevoegdheden van de RSZ-inspectie wordt verwacht dat het aantal controles in dit verband zal toenemen, zéker in fraudegevoelige sectoren (bouw, schoonmaak,…). Met de samensmelting van deze bevoegdheden lijkt bovendien een volgende stap gezet naar een meer gecoördineerde samenwerking tussen de verschillende controlediensten.

Wat kan u doen?

Het wordt aangeraden om de samenwerking met uw (onder)aannemer(s) onder de loep te nemen:

  • Is uw (onder)aannemer in regel met de Belgische Arbeidswetgeving?
  • Zijn er fiscaleRSZof loonachterstallen?
  • Worden de spelregels en formaliteiten nageleefd bij grensoverschrijdende tewerkstelling (A1-formulier, limosa,…)?
  • Is er een risico op schijnzelfstandigheid?
  • Beschikt u over een schriftelijke samenwerkingsovereenkomst?

Door pro-actief de samenwerking met uw (onder)aannemers op punt te zetten, wapent u zich tegen de (mogelijks strafrechtelijke) sancties en/of aansprakelijkheden die naar aanleiding van een controle kunnen worden gevorderd.

Hebt u vragen?

Wenst u meer info over dit onderwerp of hebt u een gerichte vraag, neem dan gerust contact op met onze medewerkers gespecialiseerd in deze materie (Simon Callens, Alexandra Samyn) zodat zij dit verder met u kunnen bekijken.

Terug naar overzicht