VBC Artikel DKF - Een duurzame strategie in de ‘war for talent’24 Oktober 2022

Een duurzame strategie in de ‘war for talent’

Met gemiddeld minder dan twee werkzoekenden per vacature tekent zich op de West-Vlaamse arbeidsmarkt een ongeziene schaarste af. Werknemers vinden en binden wordt in deze context vaak een ‘war for talent’ genoemd. Dit is merkbaar in straffe (en soms ook bedenkelijke) rekruteringscampagnes en selectie- en rekruteringskantoren die er niet voor terugdeinzen om medewerkers zelfs tijdens de kantooruren op de werkvloer te benaderen. Maar net als elke oorlog is ook deze strijd om talent zinloos en duur. De ervaring leert dat een op maat van de organisatie gemaakt hedendaags hr-beleid en een slim loonbeleid duurzamer zijn en leiden tot meer langdurige en succesvolle samenwerkingen. 

HR-BELEID
Op een krappe arbeidsmarkt is het meestal niet de werkgever die uit meerdere kandidaten een nieuwe medewerker selecteert, maar de werknemer die kan kiezen uit verschillende jobs en werkgevers. Het gevolg is dat een werkgever zonder doordacht en helder hr-beleid in veel gevallen aan het kortste eind trekt. Omdat werknemers het belangrijk vinden dat ze zich kunnen identificeren met de onderneming waarvoor ze werken, vertrekt een oprecht hr-beleid steevast vanuit de algemene visie en waarden van het bedrijf. Voorts moet duidelijk blijken dat de werkgever zich opstelt als ‘compagnon’ van de werknemer bij de uitbouw van zijn loopbaan door permanent te investeren in groei- en opleidingsmogelijkheden. Minstens even belangrijk als de aandacht voor zijn professionele ontwikkeling is de zorg voor een evenwicht tussen de werk- en privétijd van de werknemer. De uitwerking van een modern hr-beleid hoeft niet uitgebreid of theoretisch complex te zijn. In veel kmo’s zijn meerdere elementen vaak al aanwezig, zodat het volstaat om ze in kaart te brengen en te verfijnen, om er vervolgens samen met de werknemers mee aan de slag te gaan.

LOONBELEID
We trappen een open deur in als we stellen dat een slim loonbeleid zowel marktconform als motiverend, transparant en kostenefficiënt moet zijn. De veelheid aan (steeds wijzigende) wetten en regels maakt de implementatie en handhaving van deze nochtans duidelijke uitgangspunten echter niet gemakkelijk. Daarnaast zorgt ook de marktevolutie ervoor dat een loonbeleid nooit stilstaat, noch budgettair noch wat de samenstelling van het loonpakket betreft. De tendens naar flexibeler verlonen wil hierop een antwoord bieden. Met een zogenaamd cafetariaplan krijgt de werknemer de mogelijkheid om naar eigen behoefte een deel van het loon om te zetten in fiscaal en/of parafiscaal gunstige elementen (voordelen van alle aard, pensioensparen, aanvullingen op de hospitalisatieverzekering …), zonder dat dit een impact heeft op het totale loonbudget of de verloningsstructuur in de onderneming aantast. Het bestaande loonbeleid radicaal omgooien is geen goed idee. Beter is het om eerst een duidelijke visie te ontwikkelen met voldoende betrokkenheid van de werknemers. Vervolgens kunnen deelaspecten gefaseerd worden aangepakt, zodat het loonbeleid op een bevattelijke en transparante manier in de goede richting evolueert.

Simon Callens, vennoot sociale consultancy DKF

Ben je benieuwd wat DKF kan betekenen voor jouw groeitraject als werknemer, of heb je als ondernemer interesse in een gesprek hoe we jou kunnen helpen?
Neem gerust contact op met een van onze experten:

   T. 056 22 47 71
   hr@dkf.be
   www.dkf.be

Terug naar overzicht