Tijdelijk verlaagd BTW-tarief ad 6 % voor afbraak en heropbouw van woningen18 Maart 2021

U ontving in februari onze nieuwsbrief met daarin een bijdrage met betrekking tot het tijdelijke tarief ad 6 % voor afbraak en wederopbouw van onroerende eigendommen.

Gezien het belang van gezegde maatregel en de korte termijn gedurende dewelke ze is toegestaan, diepen wij enkele aspecten ervan bij deze dieper uit.

Deze bijdrage is bedoeld voor het geval u zelf als professional actief bent in de bouwsector of indien uzelf of een verwante op het punt staat een project van afbraak en wederopbouw aan te vatten.

I. Er moeten ‘echte’ aannemingswerken verricht worden.

Komen niet in aanmerking:

  • aanleg van tuinen en/of afsluitingen;
  • zwembaden, sauna’s, etc.;
  • reinigingswerken;
  • studiekosten, kosten van architecten, etc.

II. Indien het nieuwe gebouw, na afbraak van de oude bestaande gebouwen, voor ten minste 50 % gelegen is op de vroegere bebouwde kadastrale percelen (ongeacht de ligging van de afgebroken gebouwen op deze initieel bebouwde kadastrale percelen), komt het ganse gebouw in principe in aanmerking voor het verlaagd BTW-tarief van 6 %. Om dit criterium te beoordelen wordt enkel rekening gehouden met het grondoppervlak.

III. Het moet gaan om de enige woning waarin de belastingplichtige zijn hoofdverblijfplaats neemt. De belastingplichtige mag dus geen eigenaar zijn van een andere woning, zelfs niet voor een fractie (bijvoorbeeld 1 %).

Ook een woning van de echtgenote of wettelijk samenwonende partner wordt meegerekend. Ook een woning in het buitenland wordt meegerekend.

Worden niet meegerekend, de eigendom(men) waarvan men mede-eigenaar, vruchtgebruiker of blote eigenaar is ingevolge erfenis.

Er is tevens voorzien in een tolerantie voor het geval de woning waarvan men reeds eigenaar is, verkocht wordt uiterlijk in het jaar volgend op de eerste ingebruikneming van de nieuwe woning.

Indien de eigendom deels als woning en deels voor een economische activiteit zal dienen, kan het verlaagd tarief genoten voor alle werken indien de oppervlakte van het gedeelte ‘woning’ die van het gedeelte ‘economische activiteit’ overtreft.

IV. De bewoonbare oppervlakte van de te bouwen woning mag maximaal 200 m² bedragen.

Enkel de oppervlakten van de ‘woonvertrekken’ worden voor dit maximum in aanmerking genomen. Bovendien wordt enkel rekening gehouden met de vertrekken met een minimale oppervlakte van 4 m² en een minimale hoogte van 2 meter. Stel dat de minimumhoogte boven de vloer slechts 1 meter bedraagt en het hoogste punt in de kamer oploopt tot 2 meter, dan wordt toch de volledige oppervlakte van de kamer in aanmerking genomen voor het bepalen van de bewoonbare oppervlakte. Worden dus niet meegerekend: gang- en trapruimtes, kruipkelders, niet-ingerichte zolders, nutsruimtes, garages, enzovoort.

Worden wel meegerekend, de ruimten die ontworpen zijn voor huisvesting of zodanig zijn ingericht: een bewoonbare kelder met een hobbyruimte, een afzonderlijk deel van de zolderruimte (afgescheiden door een wand), enzovoort. Er wordt benadrukt dat de bestemming (functie/gebruik) van de ruimte primeert op de op de plannen gebruikte benaming ervan. De voor de uitoefening van een economische activiteit gebruikte ruimtes worden wel in rekening genomen.

Voor appartementen worden enkel de privatieve delen in aanmerking genomen.

V. Bepaalde formaliteiten dienen strikt te worden nageleefd.

De bouwheer dient een ‘Verklaring 111-1’ in te dienen voordat de BTW opeisbaar wordt, of voor 31/03/2021 voor reeds lopende projecten.

Daarin dienen bepaalde inlichtingen vermeld te worden en moet de omgevingsvergunning verplicht als bijlage gevoegd.

De aannemingscontract(en) met betrekking tot de afbraak en heropbouw en de bouwplannen worden ter beschikking van de administratie gehouden.

De bouwheer bezorgt een afschrift van gezegde verklaring aan de aannemers en andere betrokken partijen om hen op de hoogte te stellen.

De aannemers en andere betrokken partijen voorzien het BTW-tarief ad 6 % in hun facturen en verwijzen naar de nodige elementen ter verantwoording daarvan.

De voorwaarden inzake enige en eigen woning, verplichte domiciliëring en maximale bewoonbare oppervlakte dienen blijvend te zijn nageleefd tot het einde van het vijfde jaar na de eerste ingebruikneming of inbezitneming. Zo niet dient het onterecht genoten voordeel te worden teruggestort naar de Schatkist voor het jaar waarin de wijziging zich voordoet en voor de nog te lopen jaren tot beloop van een vijfde per jaar, behalve in geval van overlijden of (afdoende gemotiveerde) overmacht.

VI. Het verlaagde tarief kan slechts tijdelijk worden genoten, met name in de periode van 01/01/2021 tot 31/12/2022.

In het geval de vergunningsaanvraag pas na 01/07/2022 wordt ingediend, is de toepasselijkheid van het 6 % tarief bovendien beperkt tot 25 % van het totale bedrag verschuldigd voor de in de vergunningsaanvraag vermelde werken, behoudens indien er wordt aangetoond dat de reeds voor 31/12/2022 gefactureerde bedragen overeenstemmen met de voor dat tijdstip daadwerkelijk reeds voltooide werken van afbraak en wederopbouw. Het ‘vooruitfactureren’ van werken biedt dus geen soelaas voor zij die pas zeer laattijdig een aanvang nemen met de bouwwerkzaamheden.

Dringende actie is wellicht vereist in het geval u op de tijdelijke regeling beroep wenst te doen.

* * *

Bijgevoegd treft u de tekst van de circulaire die de BTW-administratie inmiddels heeft uitgevaardigd, met verdere, gedetailleerde toelichting van alle aspecten van de tijdelijke maatregel.

Wij houden ons ter beschikking voor het onderzoeken van specifieke vragen die u na lezing van het bovenstaande nog zou hebben.

Terug naar overzicht