Stijging van belastingvermeerdering in boekjaar 2024 bij onvoldoende voorafbetaling26 Maart 2024

1. Voorafbetaling en belastingvermeerdering?

Elke vennootschap of eenmanszaak betaalt belastingen op de winst die ze realiseert. Een deel van deze verschuldigde belasting kan tijdens het lopende jaar worden betaald. Dit is het systeem van de voorafbetalingen

Belangrijk om hierbij te weten: het is niet verplicht om voorafbetalingen uit te voeren. Echter, wanneer er geen of te weinig voorafbetalingen worden uitgevoerd, past de fiscus een belastingvermeerdering toe. 

(Lees verder onder de afbeelding) 

2. Wat verandert er voor jou?

Vanaf het aanslagjaar 2025 (voor de boekjaren die aanvangen vanaf 1 januari 2024) stijgt de belastingvermeerdering voor een vennootschap van 6,75% naar 9%. Voor een eenmanszaak is de stijging vanaf het huidige jaar (inkomstenjaar 2024) nog groter, namelijk van 4,5% naar 9%.

Net als bij de eenmanszaak, zijn ook zowel de zelfstandige, natuurlijke personen (bedrijfsleiders en de meewerkende echtgenoot) onderworpen aan deze verhoging.

3. Optimale voorafbetalingsstrategie

Door een tijdige en voldoende hoge voorafbetaling uit te voeren, kan een belastingvermeerdering vermeden worden. Een goede voorafbetalingsstrategie is dus van essentieel belang. Enkele nuttige data om hierbij in het achterhoofd te houden. 

Uiterlijke datum voorafbetaling

Belastingvoordeel (boekjaar 2024)

Belastingvoordeel (boekjaar 2023)

10 april 2024

12%

9%

10 juli 2024

10%

7,5%

10 oktober 2024

8%

6%

20 december 2024

6%

4,5%

Het is dus fiscaal optimaal om een eerste voorafbetaling te doen voor 10 april 2024.

Beschikt uw vennootschap of eenmanszaak niet over voldoende liquide middelen om een voorafbetaling te kunnen uitvoeren? In dit specifieke geval kan u overwegen om een lening aan te gaan. De bijhorende te betalen interesten van de lening kunnen, in tegenstelling tot de belastingvermeerdering omwille van onvoldoende voorafbetaling, fiscaal afgetrokken worden.

Heeft u nog vragen of wilt u graag nog wat extra informatie verkrijgen, aarzel niet om uw dossierbeheerder te contacteren. Wij helpen u graag verder!

Terug naar overzicht