Opheffing verbod verkoop tussen echtgenoten - schrapping artikel 1595 BW01 Oktober 2018

Het principe dat tussen echtgenoten, wat ook hun huwelijksvermogensstelsel is, geen koopcontract kon worden afgesloten dan in vier wettelijke uitzonderingen zoals omschreven in artikel 1595 van het Burgerlijk Wetboek, is opgeheven. Vanaf 1 september 2018 kunnen echtgenoten vrij aan elkaar verkopen. Let op! Het moet uiteraard gaan om goederen die behoren tot het eigen vermogen van elke echtgenoot.

Het principieel verbod was destijds ingevoerd omwille van onder andere volgende redenen:

  • Vermijden van het misbruik van de ene echtgenoot op de andere;
  • Het verhinderen van het principe van de herroepbare schenking;
  • De beperking van de schenking tot het beschikbaar gedeelte kon worden omzeild door een verkoop tussen echtgenoten;
  • Het beletten dat de echtgenoot die schulden heeft de goederen zou onttrekken aan zijn/haar schuldeisers.
  • Als de echtgenoten toch een verkoopovereenkomst afsloten dan werd deze overeenkomst getroffen door relatieve nietigheid. Op die manier kon de persoon die beschermd werd, aan de rechter vragen om de verkoopovereenkomst ongeldig te laten verklaren.

Volgens de wetgever is thans het verbod van verkoop tussen echtgenoten achterhaald.

De wetgever is de mening toegedaan dat echtgenoten in staat dienen te zijn om hun vermogensrechtelijke situatie naar eigen goeddunken te regelen zonder een rechterlijke controle (zijnde die relatieve nietigheid).

Deze opheffing biedt voordelen in het kader van een uitwerking van een familiale planning maar biedt eveneens nadelen voor bijvoorbeeld schuldeisers. De schuldeisers worden niet op de hoogte gesteld van een verkoop van aandelen (geen bekendmaking) waardoor de goederen kunnen worden onttrokken aan zijn/haar schuldenaar. De wetgever is echter van mening dat het gemeen verkoop-en verbintenissenrecht voldoende bescherming zal verschaffen om de risico’s van wilsgebreken, misbruik of bedrog te dekken.

Aarzel niet om contact met onze juridische dienst op te nemen voor bijkomende informatie.

Terug naar overzicht