Nieuwe code van medische deontologie20 Augustus 2018

De Code van Medische Deontologie dateerde van 1975 en stond vol van verouderde deontologische principes, regels en procedures.

Rekening houdend met de internationale tendensen drong een vernieuwing van de Code van Medische Deontologie zich op. De Nationale raad van de Orde der Artsen stelt dan ook de vereenvoudigde nieuwe Code van Medische Deontologie voor, bestaande uit slechts 45 artikelen (in plaats van 185).

De tekst is opgebouwd aan de hand van vier pijlers: professionaliteit, respect, integriteit, verantwoordelijkheid met een centrale plaats voor de patiënt. Deze nieuwe Code wil de impulsen voor een goede praktijkvoering bevorderen zodat de Orde der artsen vanuit een positieve benadering de artsen kan blijven bijstaan in de kwalitatieve uitoefening van de geneeskunde.

De belangrijkste wijziging die de nieuwe Code van Medische Deontologie voor de professionele adviseurs met zich meebrengt: geen voorlegverplichting meer met betrekking tot de schriftelijke overeenkomsten tussen artsen bij de provinciale raad van de Orde der artsen (!).

U kan met andere woorden in de statuten van uw doktersvennootschap of in een associatieovereenkomst, wijzigingen doorvoeren zonder verplicht voorafgaandelijk advies in te winnen bij de provinciale raad van de Orde der artsen. Enige terughoudendheid blijft evenwel aangewezen.

Stel dat u in uw contract of statuten hebt voorzien dat een wijziging/aanpassing steeds dient te worden voorgelegd aan de provinciale raad van de Orde der artsen dan kan het aangewezen zijn om een bijlage te ondertekenen of een statutenwijziging door te voeren en deze verplichting te schrappen.

De nationale raad van de Orde der Artsen deelt echter mee dat haar werk met betrekking tot de nieuwe Code van Medische Deontologie niet af is. De Orde zal aan de hand van bestaande adviezen, regels, praktijkvoorbeelden en dergelijke de deontologische regels vermeld in deze Code in detail uitwerken in de vorm van een praktisch bruikbaar compendium. Dit compendium wordt voorzien in het najaar van 2018.

Wij volgen dit uiteraard verder voor u op en indien u vragen heeft, neem gerust contact op met onze diensten.

Terug naar overzicht