Nieuwe aangifteplicht voor buitenlands onroerend goed24 Augustus 2021

Waarover gaat het?

In het verleden werd een in het buitenland gelegen onroerend goed in de personenbelasting getaxeerd op basis van de werkelijke huurwaarde, daar waar de fiscus zich voor in België gelegen onroerende goederen baseert op het kadastraal inkomen (KI).

Na meerdere veroordelingen van het Europees Hof van Justitie wegens de ongelijke (zwaardere) belasting van het buitenlands onroerend goed, komt België met een oplossing door ook aan buitenlandse onroerende goederen een KI toe te kennen.

Aangifteplicht

Om het KI van een buitenlands onroerend goed te kunnen vaststellen, is elke belastingplichtige met onroerend goed in het buitenland, voortaan verplicht om hiervan een aangifte te doen.

Per buitenlands onroerend goed moet een afzonderlijke aangifte worden ingediend.

De aangifte is individueel, wat inhoudt dat wanneer er bijvoorbeeld twee partners samen eigenaar zijn van een buitenlands onroerend goed, zij elk afzonderlijk een aangifte moeten indienen.

Termijn

Het indienen van de aangifte is afhankelijk van wanneer het onroerend goed werd verworven:

  • Een belastingplichtige die voor 1 januari 2021 reeds een onroerend goed bezat in het buitenland, heeft tijd tot 31 december 2021 om de aangifte in te dienen. Belastingplichtigen die in hun aangifte van aanslagjaar 2020 (inkomstenjaar 2019) hun buitenlandse onroerende inkomsten hebben vermeld, zullen in juni reeds een aangifteformulier hebben ontvangen. Belastingplichtigen die voor het eerst inkomsten uit buitenlandse onroerende goederen vermelden in de aangifte van aanslagjaar 2021 (inkomstenjaar 2020), zullen hun formulier in september of oktober 2021 ontvangen.
  • Een belastingplichtige die na 1 januari 2021 een buitenlands onroerend goed heeft verworven of vervreemd, moet uit eigen beweging binnen de 4 maanden aangifte doen. Onroerende goederen die door een belastingplichtige tussen 1 januari 2021 en 24 februari 2021 zijn verworven of vervreemd, daarvoor moest de aangifte uiterlijk 30 juni 2021 worden ingediend.
  • Een belastingplichtige zal binnen de 30 dagen een aangifte moeten indienen bij bepaalde gebeurtenissen. Dit is het geval bij de eerste ingebruikneming, de verhuur van een nieuw opgericht of herbouwd onroerend goed en de voltooiing van verbouwingen.

Het niet tijdig indienen van de aangifte, kan worden gesanctioneerd met een administratieve boete van 250 tot 3.000 EUR.

Taxatie

Door toekenning van een KI, kunnen buitenlandse onroerende goederen vanaf inkomstenjaar 2021 in de personenbelasting op dezelfde wijze worden belast als de in België gelegen onroerende goederen. Wanneer het onroerend goed gelegen is in een land waarmee België een zgn. ‘dubbelbelastingverdrag’ heeft afgesloten (bijv. Spanje, Frankrijk,…), is het buitenlands onroerend inkomen echter vrijgesteld van belasting onder het progressievoorbehoud, wat inhoudt dat het buitenlands onroerend inkomen zelf niet wordt belast, maar er wel voor zorgt dat de overige inkomsten in hogere belastingschijven getaxeerd worden.

***

Neem zeker contact met ons op indien u verdere vragen heeft over dit onderwerp, of onze begeleiding wenst bij het vervullen van deze nieuwe aangifteverplichting, wij helpen u graag verder!

Terug naar overzicht