Nieuw goederenrecht vanaf 1 september 202120 Augustus 2021

Op 1 september 2021 treedt Boek 3 “Goederen” van het nieuw Burgerlijk Wetboek in werking. Met deze wetwijziging beoogt de Wetgever een centralisatie van alle zakelijke rechten in één Boek en een modernisering van het recht rekening houdend met de huidige vastgoedwereld.

Deze nieuwe wetgeving is in principe enkel van toepassing op overeenkomsten gesloten na 1 september 2021. Reeds lopende overeenkomsten blijven in principe volledig onderworpen aan het huidige (oude) recht, tenzij partijen anders overeenkomen. Het is bovendien mogelijk om de nieuwe wetgeving anticipatief van toepassing te verklaren op een lopende overeenkomst.

De nieuwe bepalingen zullen een grote weerslag hebben voor de vastgoedsector. Hierna volgt een beknopt overzicht van enkele essentiële wijzigingen die zich situeren op het vlak van het opstalrecht, erfpachtrecht en het vruchtgebruik.

OPSTALRECHT

  • De maximum duurtijd wordt opgetrokken van 50 jaar naar 99 jaar.
  • Vergoedingsregeling bij het einde van het opstalrecht, met name een verbod van ongerechtvaardigde verrijking.

ERFPACHTRECHT

  • De minimumduur van 27 jaar wordt verlaagd naar 15 jaar.
  • Geen verplichte canon (periodieke opstalvergoeding) meer.
  • Contractuele bestemmingsbeperkingen mogelijk.
  • Vergoedingsregeling bij het einde van het erfpachtrecht, met name een verbod van ongerechtvaardigde verrijking.

VRUCHTGEBRUIK

  • De duurtijd van het vruchtgebruik ten voordele van een vennootschap wordt opgetrokken naar 99 jaar (in tegenstelling tot de huidige 30 jaar).
  • Verplichte inventarisatie bij het begin van het vruchtgebruik.
  • Het faillissement van een vennootschap maakt een einde aan het vruchtgebruik (in tegenstelling tot een fusie, splitsing of gelijkgestelde verrichting, waarbij het vruchtgebruik blijft bestaan).
  • Gezamenlijke verplichting van de vruchtgebruiker en de blote eigenaar tot instandhouding van het goed. Voordien vielen de grove herstellingen ten laste van de blote eigenaar. De nieuwe wet voorziet dat de vruchtgebruiker ook zal moeten bijdragen in deze grove herstellingen en dit in verhouding tot de waarde van zijn vruchtgebruik.

De wetsbepalingen van dit nieuwe Boek zijn grotendeels van aanvullend recht waardoor u een grote contractuele vrijheid zal hebben om af te wijken van de bestaande regelgeving. Bijgevolg zal een correct en nauwkeurig gemoduleerd contract van wezenlijk belang zijn.

Wenst u meer informatie of wil u concreet nagaan of deze nieuwe Wetgeving voordelen biedt in uw dossier, gelieve contact op te nemen met uw dossierbeheerder of de Consultancy-afdeling. Wij helpen u graag verder.

Terug naar overzicht