Mijn BV(BA) en het nieuwe vennootschapsrecht22 Oktober 2019

MIJN BV(BA) EN HET NIEUWE VENNOOTSCHAPSRECHT

Wat verandert er op 1 januari 2020?

De voorbije maanden is er heel wat te doen geweest rond het nieuwe vennootschapsrecht.

Eerder dit jaar contacteerden wij u reeds om u te informeren betreffende de stemming daarvan en de gefaseerde inwerkingtreding.

Als ondernemer had u mogelijks niet de tijd om een studie te maken van de concrete impact op uw zaak.

Hierbij daarom nog een beknopt overzicht van de belangrijkste punten die van toepassing zijn voor de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BVBA).

1. De benaming

Vanaf 1 januari 2020 valt de “met beperkte aansprakelijkheid” weg in de benaming van uw vennootschap. Vanaf dan spreken we kortweg van een “besloten vennootschap” of “BV”. U dient hiermee rekening te houden en tijdig uw briefpapier, website, e-mail handtekening, facturen en andere stukken aan te passen. Vroeger sprak men vaak van een “burgerlijke” of een “handels-” vennootschap. Dit onderscheid is eveneens weggevallen.

2. Het vennootschapsvermogen

2.1. Verdwijnen van het kapitaalbegrip

Bij de oprichting van uw BVBA werd minstens 18.550 euro startkapitaal voorzien. Bovendien is de vennootschap verplicht jaarlijks een klein percentage van de winst te blokkeren als wettelijke reserve.

Het (gestorte gedeelte van het) kapitaal van uw vennootschap, en de wettelijke reserves, zullen begin 2020 worden overgeboekt naar een “onbeschikbare eigen vermogensrekening”.

Het concrete gevolg hiervan is dat u de bedragen in kwestie niet meer aan het vennootschapsvermogen kunt onttrekken alvorens u bij de notaris bent geweest om ze beschikbaar te stellen.

Voor nieuw op te richten BV’s is er geen minimum startkapitaal meer. Wel moeten zij beschikken over een “toereikend aanvangsvermogen”.

2.2. Dubbele uitkeringstest

Voor alle uitkeringen uit het vennootschapsvermogen van uw BV die u plant te doen vanaf 1 januari 2020, geldt een dubbele uitkeringstest.

Zijn uitkeringen: dividenden, interimdividenden, tussendijdse dividenden, tantièmes, winstpremies, terugbetaling van inbrengen, verwerving van eigen aandelen, financiële steunverlening, uittreding en uitsluiting.

In het kader van de balanstest (of netto actieftest) wordt nagegaan of het netto-actief van de vennootschap niet negatief dreigt te worden door de voorgenomen uitkering. Onder netto-actief wordt begrepen het totaalbedrag van de activa verminderd met de voorzieningen en schulden.

Het is evenwel vooral de liquiditeitstest die stof doet opwaaien. Hierbij dient te worden nagegaan of de vennootschap na de geplande uitkering haar schulden nog zal kunnen betalen gedurende een periode van minstens twaalf maanden nadien. Dit is een oefening die het bestuur moet maken en in een verslag moet verantwoorden, en ze is niet zonder belang. Onterecht gedane uitkeringen zullen immers teruggevorderd kunnen worden. DKF kan u bijstaan bij het opstellen van dit verslag.

3. De gefaseerde inwerkingtreding

Eerste mogelijkheid: u doet nog in 2019 het nodige om de statuten van uw BVBA in regel te stellen. Dan bent u meteen volledig in orde. Het voormalige kapitaal kan beschikbaar worden gesteld en hetgeen hierboven beschreven onder punt 2.1 is dan niet van toepassing. Men spreekt van de “opt in”.

Tweede mogelijkheid: u wacht liever omdat u de aanpassingen niet dringend acht. Mogelijks is de liquidatie van de vennootschap in het vooruitzicht of plant u in de loop van de komende jaren andere aanpassingen die u graag samen regelt met het conformeren aan de nieuwe wetgeving. Op het ogenblik waarop de andere aanpassingen geschieden, zult u verplicht zijn de volledige statuten in regel te stellen met de nieuwe wetgeving. Let op: de dwingende bepalingen van de nieuwe wetgeving zullen sowieso vanaf 1 januari 2020 van toepassing zijn, zelfs indien u de statuten nog niet heeft aangepast. Als dwingend worden onder meer beschouwd hetgeen hierboven beschreven onder punten 1 en 2.

Er is geen derde mogelijkheid. U kunt er niet voor opteren de huidige statuten te behouden op lange termijn. Tegen eind 2023 moeten de statuten van alle vennootschappen in regel gesteld zijn.

 

Wij hopen u met bovenstaande samenvatting van dienst te zijn geweest. Voor een uitvoeriger overzicht van alle wijzigingen, mogelijkheden en verplichtingen kunt u uiteraard steeds contact opnemen. Wij helpen u graag verder.

Terug naar overzicht