Huwelijksvermogen en uw vennootschap12 April 2019

1. Zijn mijn aandelen eigen of gemeenschappelijk?

Het vernieuwde huwelijksvermogensrecht, in werking getreden met ingang van 1 september 2018, bestendigt een onderscheid dat eerder reeds in rechtspraak en doctrine werd uitgewerkt, zijnde dat van de titre en de finance verbonden aan aandelen.

De lidmaatschapsrechten (titre) verbonden aan aandelen die gemeenschappelijk zijn (bijvoorbeeld omdat beide echtgenoten ze samen hebben verworven) en die zijn ingeschreven op de naam van één echtgeno(o)t(e), blijven eigen. De echtgeno(o)t(e) in kwestie zal de aan deze aandelen gekoppelde rechten, waaronder het stemrecht, alleen uitoefenen. Opgelet: de aan deze aandelen verbonden vermogenswaarde (finance) blijft gemeenschappelijk. De dividenden en andere eventuele winstuitkeringen zullen derhalve aan beide echtgenoten ten goede komen.

Bent u gehuwd onder een gemeenschapsstelsel (waaronder het wettelijk stelsel, dat voor u van toepassing is indien u voor uw huwelijk geen huwelijkscontract sloot bij een notaris), dan moet u voorschreven onderscheid indachtig zijn. Het loutere feit dat aandelen op uw naam zijn ingeschreven, impliceert niet dat de inkomsten uit de vennootschap ook aan u alleen zullen toekomen.

2. Piercing the corporate veil

Het nieuwe huwelijksvermogensrecht zorgt verder voor meer duiding bij het lot van beroepsinkomsten die men als zaakvoerder, gehuwd onder een gemeenschapsstelsel, int voor rekening van de vennootschap.

Door alle winsten in de vennootschap te houden en nooit dividenden uit te keren, zou men kunnen proberen de echtgeno(o)t(e) uit te sluiten van deelname in de beroepsinkomsten.

Voorbeeld: de CEO van een onderneming oefent zijn beroep uit middels een managementvennootschap. De inkomsten houdt hij in zijn vennootschap, in een poging die eigen te houden en zijn echtgenote, die niet beroepswerkzaam is maar zich ontfermt over de opvoeding van de vier kinderen, niet te laten deelnemen.

De nieuwe wetgeving tracht de solidariteit tussen echtgenoten te garanderen door in voorschreven geval te voorzien in een vergoeding aan de huwgemeenschap ten belope van alle nettoberoepsinkomsten die zelfde gemeenschap redelijkerwijze had kunnen ontvangen indien het beroep niet binnen de vennootschap was uitgeoefend.

Als u om welkdanige reden wenst de inkomsten uit uw beroepswerkzaamheid eigen te houden, is het absoluut aangewezen daartoe de nodige stappen te ondernemen, bijvoorbeeld door vóór uw huwelijk een huwelijkscontract te sluiten (waarin u bijvoorbeeld met uw echtgeno(o)t(e) overeenkomt dat er geen huwgemeenschap zal bestaan, of dat de inkomsten uit eigen goederen, eigen zullen blijven), of door tijdens het huwelijk nog een wijziging aan uw huwelijkse voorwaarden aan te brengen. Dit alles moet uiteraard gebeuren in samenspraak en met het akkoord van uw echtgeno(o)t(e).

De bepaling viseert enkel gevallen van kwade trouw. De echtgeno(o)t(e)-zaakvoerder kan zich verweren door aan te tonen dat dividenduitkeringen niet mogelijk en/of opportuun waren.

3. Concreet

DKF is steeds bereid u te adviseren omtrent deze en andere vragen van huwelijksvermogensrechtelijke aard. Indien u overweegt een wijziging aan uw huwelijkse voorwaarden aan te brengen, houden wij ons graag ter beschikking om u daarin te begeleiden, aarzel niet om ons te contacteren.

Terug naar overzicht