Digitale nalatenschap05 Oktober 2021

Zonder het ten volle te beseffen, bouwen we dagelijks ons digitaal vermogen verder uit: online shopping, online banking, bitcoins, aankopen van e-boeken/kranten, Netflix, e-mail, dropbox, Spotify,… We leven grotendeels in een digitale wereld, hetgeen alleen maar aan belang heeft gewonnen door de corona-pandemie. Maar hebt u er als eens bij stilgestaan wat er met uw digitaal vermogen gebeurt na uw overlijden?!

In tegenstelling tot onze buurlanden, is er in België nog maar weinig aandacht voor de problematiek van uw digitale nalatenschap. Toch raden wij u aan om reeds op vandaag de opvolging van uw digitale nalatenschap te regelen.

Digitale nalatenschap

De afwikkeling van uw digitale nalatenschap is echter niet zo evident te organiseren.

Een eerste probleem is dat u van de provider een strikt persoonlijk en niet overdraagbaar recht verkrijgt. Als erfgenaam vererft u de klassieke platencollectie maar dus niet de digitale versie van de erflater. Bovendien kan de provider zelf het account wissen of de toegang door de erfgenamen ontzeggen. U hebt met andere woorden slechts een gebruiksrecht en dus geen eigendomsrecht.

Een tweede probleem is het gebrek aan kennis bij de erfgenamen. Onder welke naam trad de erflater online op (nickname/accountname) en welke diensten werden door de erflater gebruikt (sociale media, elektronisch bankieren, blog,…)? Dit kan ook financiële gevolgen met zich meebrengen (zoals bijvoorbeeld de automatische verlenging van een abonnement).

Een derde probleem is de toegang tot de digitale wereld. Welke toegangscodes, wachtwoorden, … gebruikte de erflater?

Een laatste en niet onbelangrijk probleem is de vraag hoe de erflater zijn privacy na zijn overlijden zelf beschermd wenste te zien. Mogen de erfgenamen bijvoorbeeld al het e-mailverkeer met derden doornemen na het overlijden? Op die manier kan er een massa aan vertrouwelijke informatie vrijkomen zonder dat dit de bedoeling is….

U zal merken dat het van belang is om aandacht te besteden aan uw digitale nalatenschap en deze tijdig te organiseren.

Indien u dit zou wensen, kunnen wij u verder bijstaan in de afwikkeling van uw digitale nalatenschap. Neem gerust contact op met de consultancy-afdeling van ons kantoor die u hierin verder zal begeleiden.

Terug naar overzicht