De akte onbeslagbaarheid van de gezinswoning21 September 2021

Inleiding

Als zelfstandige ondernemer neemt u vaak aanzienlijke risico’s. In sommige gevallen draagt u privévermogen mee dit risico. In geval van insolvabiliteit is het mogelijk dat een schuldeiser zich op dit privévermogen tracht te verhalen, indien dit onvoldoende beschermd is. Afhankelijk van uw huwelijksvermogensstelsel is bovendien ook de huwgemeenschap, waarin uw echtgeno(o)t(e) per definitie mede gerechtigd is, in gevaar. Het bovenstaande geldt bij uitstek indien u uw beroepsactiviteit uitoefent als eenmanszaak. Er bestaat evenwel een mogelijkheid om uw gezinswoning onder bepaalde voorwaarden aan het ondernemingsrisico te onttrekken.

2021.09-inleiding

Waarover gaat het?

De verklaring van onbeslagbaarheid kan worden afgelegd door iedere zelfstandige (in hoofd- of bijberoep, zelfs na pensionering). Zij moet worden afgelegd voor een notaris, die na het verlijden van de akte zorgt voor tegenstelbaarheid aan derden door overschrijving van de akte in de registers van het bevoegde kantoor Rechtszekerheid (het vroegere “hypotheekkantoor”). De kostprijs van het afleggen van de verklaring bedraagt minder dan 1.000,00 euro.

Het voorwerp van de bescherming is (enkel) de “gezinswoning” van de ondernemer. Daaronder wordt begrepen het onroerend goed waarvan u de (mede-)eigenaar bent en waar u uw hoofdverblijfplaats heeft gevestigd. Bijzondere regelingen zijn van toepassing voor het geval u bijvoorbeeld geen volle eigenaar bent maar vruchtgebruiker of blote eigenaar, voor het geval een deel van de gezinswoning wordt aangewend voor beroepsdoeleinden (en mogelijks verhuurd is aan uw vennootschap), enzovoort.

De bescherming loopt ten einde wanneer u de eigendom niet langer als gezinswoning bestemt, wanneer u overlijdt of wanneer u de verklaring herroept. In geval van faillissement blijft de bescherming wel onverkort gelden.

2021.09-waarover gaat het

Aandachtspunten

De verklaring van onbeslagbaarheid verleent enkel bescherming tegen schuldvorderingen die zijn ontstaan na het afleggen ervan. Zij is dus bijvoorbeeld niet tegenwerpelijk aan de bank die u een krediet verstrekte met uw privéwoning (mede) als waarborg. Bovendien kan zij eventuele besprekingen ter verkrijging van een krediet in de toekomst bemoeilijken, daar de bank over een minder omvangrijke uitwinningsgrondslag beschikt.

De verklaring van onbeslagbaarheid verleent bovendien geen bescherming tegen bepaalde soorten schulden, waaronder de “gemengde” schulden (die niet louter betrekking hebben op de eenmanszaak maar ook deels privé zijn).

* * *

Voor het geval u na de lezing van het bovenstaande vragen heeft of overweegt een verklaring van onbeslagbaarheid af te leggen, houden wij ons graag ter beschikking om te onderzoeken of er zich in uw concrete geval inderdaad een opportuniteit voordoet. Aarzelt u dan niet contact op te nemen met onze juridische dienst, waarna we een en ander voor u uitzoeken.

Terug naar overzicht