Coronavirus - Telewerk opnieuw verplicht22 November 2021

Coronavirus – telewerk opnieuw verplicht

Om de stijgende coronacijfers in te dijken, heeft het Overlegcomité beslist om verplicht telewerk opnieuw in te voeren vanaf 20 november 2021.

Van werkgevers én werknemers wordt verwacht dat zij in ijl tempo hun arbeidsorganisatie -andermaal- aanpassen om te kunnen voldoen aan de volgende verplichtingen.

Telewerk verplicht, tenzij…

Vanaf 20 november 2021 is telewerk opnieuw verplicht, ditmaal met de mogelijkheid om per werknemer wekelijks ‘terugkeerdagen’ te voorzien (één dag, vanaf 13 december maximaal twee dagen).

Indien telewerk onmogelijk is door de aard van de functie van de werknemer of in functie van de continuïteit van de onderneming, geldt het verplichte telewerk -vanzelfsprekend- niet.

In dit geval is het belangrijk om een motivatie te kunnen voorleggen wanneer inspectiediensten hierom verzoeken. De tijdens een vorige besmettingsgolf opgestelde risico-analyse voor telewerk kan hiervoor van onder een -weliswaar dunne- laag stof worden gehaald.

Telewerkaangifte

Samen met het telewerk wordt ook de verplichte maandelijkse telewerkaangifte hernomen. Via de website van de RSZ zal elke werkgever moeten invullen hoeveel werknemers hij in dienst heeft en hoeveel daarvan niet kunnen thuiswerken.

Behalve dat de eerste registratie moet gebeuren vóór 30 november 2021, is het afwachten op de specifieke modaliteiten.

Preventiemaatregelen

De FOD Werkgelegenheid stelt binnenkort een aangepaste versie van de generieke gids ter beschikking met mogelijke preventiemaatregelen waar aan voldaan moet worden om de personen die op de werkvloer aanwezig blijven maximaal te beschermen tegen het virus.

Controle

Inspectiediensten laten alvast weten opnieuw te zullen controleren op het verplichte telewerk. De vorige periode van verplicht telewerk heeft geleerd dat het belangrijk is om over een onderbouwd beleid te beschikken om de aanwezigheid van medewerkers op de werkvloer te kunnen motiveren. Wanneer aangetoond kan worden dat de werkgever effectief inspanningen levert om het verplichte telewerk toe te passen, kan in de meeste gevallen een -administratieve of strafrechtelijke- sanctie vermeden worden.

Heeft u verdere vragen of wil u begeleiding bij het toepassen van deze maatregelen? Neem contact met onze medewerkers, die u graag zullen verder helpen!

Terug naar overzicht