Coronavirus - De verschillende steunmaatregelen in 202122 Januari 2021

Ook begin 2021 heeft het coronavirus nog steeds een grote impact op het ondernemerslandschap. U vindt hier een overzicht van de verschillende steunmaatregelen die momenteel van toepassing zijn:

Overbruggingsrecht

Het overbruggingsrecht blijft bestaan, maar onder andere voorwaarden verdeeld onder 3 pijlers. Er kan telkens maar één soort uitkering per maand aangevraagd worden.

Pijler 1: Steun bij verplichte sluiting

De zelfstandigen wiens activiteit onderhevig is aan een verplichte sluiting of hoofdzakelijk van een van deze sectoren afhankelijk zijn (bijv. toeleverancier horeca, catering events,…) en daardoor volledig sluiten, maken aanspraak op het dubbel-overbruggingsrecht.

Vanaf 1 maart is het dubbel-overbruggingsrecht -voorlopig- enkel nog van toepassing voor wie verplicht zijn activiteiten moet onderbreken en GEEN take-away en/of click &collect aanbiedt. Alle andere gevallen vallen vanaf maart in principe onder de tweede pijler.

Pijler 2: ernstige omzetdaling

Het crisis-overbruggingsrecht kan worden aangevraagd mits de omzet min. 40% daalde in de kalendermaand voorafgaand aan de maand waarvoor de steun wordt aangevraagd, ten opzichte van diezelfde maand in 2019.

Pijler 3: Quarantaine of opvang van een kind

Een zelfstandige die zijn activiteiten voor minstens zeven opeenvolgende kalenderdagen volledig moet onderbreken omdat hij in quarantaine moet/ zijn kind jonger dan 18 moet opvangen doordat het niet naar een kinderdagverlof of school kan, kan het crisis- overbruggingsrecht aanvragen.

Het Vlaams Beschermingsmechanisme 3

Het ‘Vlaams Beschermingsmechanisme 3’ kan aangevraagd worden door ondernemingen met een verplichte sluiting in de periode van 16 november t.e.m. 31 december 2020 en/of een omzetdaling van min. 60% door de coronamaatregelen in vergelijking met dezelfde periode in 2019.

De premie bedraagt 10% van de omzet exclusief BTW voor dezelfde periode in 2019 met vastgelegde maxima per sector.

Deze premie kan t.e.m. 15/02/2021 aangevraagd worden!

Globalisatiepremie

De ‘globalisatiepremie’ is een bijkomende steun voor ondernemingen die in de laatste 3 kwartalen van 2020, min. 70% (= middelgrote of grote ondernemingen) of 90% (kleine ondernemingen) omzetverlies hadden. De steun bedraagt 10% van de omzet in dezelfde periode in 2019 met vastgelegde maxima volgens bepaalde voorwaarden.

Op deze steun worden de reeds uitbetaalde premies zoals de coronahinderpremie, de Coronacompensatiepremie, de Ondersteuningspremie en het Vlaams Beschermingsmechanisme in mindering gebracht.

Deze premie kan momenteel nog niet aangevraagd worden.

 

Heeft u verdere vragen of wil u concreet nagaan of u in aanmerking komt voor één van de steunmaatregelen? Onze medewerkers Alexandra Samyn en Simon Callens helpen u graag verder!

Terug naar overzicht