Balanstest en liquiditeitstest - Verplichte uitvoering bij uitkeringen uit het vennootschapsvermogen26 Oktober 2021

In eerdere nieuwsberichten werd u op de hoogte gebracht van de inwerkingtreding van het nieuwe vennootschapsrecht (en de verplichting de statuten van uw vennootschap aan dit nieuwe vennootschapsrecht te conformeren tegen eind 2023).

Daarbij gaven wij ook aan dat bepaalde aspecten van de nieuwe wetgeving onmiddellijk van toepassing zijn geworden, ook op de vennootschappen waarvan de statuten nog niet werden geconformeerd.

Onder deze nieuwe bepalingen van dwingend recht onder meer de uitkeringstests die moeten worden uitgevoerd voorafgaandelijk aan iedere uitkering uit het vermogen van besloten, coöperatieve en naamloze vennootschappen.

De balanstest (of netto actieftest)

Bij de besloten vennootschap en bij de naamloze vennootschap moet, voorafgaandelijk aan iedere uitkering, door de algemene vergadering van aandeelhouders worden vastgesteld dat het netto actief van de vennootschap niet negatief is, of door de voorgenomen uitkering negatief zou worden.

Indien een deel van het vermogen van de besloten vennootschap niet beschikbaar is voor uitkering (hetgeen per definitie het geval is zo u sedert de inwerkingtreding van de nieuwe statuten nog niet bij de notaris passeerde), mag het netto actief door de uitkering niet zakken onder het niveau van dit onbeschikbare vermogen.

De liquiditeitstest

Bij de besloten vennootschap moet bovendien door het bestuursorgaan worden vastgesteld dat de vennootschap, volgens de redelijkerwijs te verwachten ontwikkelingen, na de voorgenomen uitkering in staat zal blijven haar schulden te voldoen naarmate deze opeisbaar worden over een periode van ten minste twaalf maanden te rekenen van de datum van de uitkering.

Bij de naamloze vennootschap moet de liquiditeitstest niet worden uitgevoerd.

* * *

Het is van belang dat u ons contacteert in het geval u voornemens bent een uitkering te doen uit het vennootschapsvermogen, bijvoorbeeld onder de vorm van de uitkering van een dividend of de toekenning van een tantième aan een bestuurder.

Uw vertrouwde dossierbeheerder kan u bijstaan bij de uitvoering van de balans- en liquiditeitstests, telkens wanneer die vereist is in het licht van een voorgenomen uitkering.

Uitkeringen die geschieden met miskenning van bovenstaande verplichtingen, brengen de aansprakelijkheid van de bestuursleden in het gedrang.

Terug naar overzicht