Antiwitwasregelmentering - Dienstverleners aan vennootschappen - Verplichte registratie bij FOD Economie uiterlijk vanaf 01.09.201814 Juni 2018

In het kader van de omzetting van de vierde Antiwitwasrichtlijn, zijn ‘dienstverleners aan vennootschappen’ voortaan verplicht om bij te dragen aan de strijd tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en dit door zich vooraf te registreren bij de FOD Economie.

Onder ‘dienstverleners aan vennootschappen’ wordt verstaan: elke natuurlijke of rechtspersoon die beroepsmatig één van de volgende diensten aan derden aanbiedt:

• Deelnemen aan de aan- of verkoop van aandelen van een vennootschap met uitzondering van deze van een beursgenoteerde vennootschap;

• Een maatschappelijke zetel aan een onderneming, een rechtspersoon of een soortgelijke juridische constructie verschaffen (de zogenaamde diensten van domiciliëring);

• Een bedrijfsadministratief of correspondentieadres en andere daarmee samenhangende diensten verschaffen aan een onderneming, een rechtspersoon of soortgelijke juridische constructie.

‘Dienstverleners aan vennootschappen’ mogen hun activiteiten slechts ontplooien nadat zij geregistreerd zijn bij de FOD Economie. Om te kunnen worden geregistreerd, dienen ‘dienstverleners aan vennootschappen’ te voldoen aan een aantal voorwaarden. Voor de diensten van domiciliëring moeten de ‘dienstverleners aan vennootschappen’ bovendien kunnen aantonen dat:

• Er lokalen ter beschikking worden gesteld met een gedeelte dat de privacy verzekert en een gedeelte dat de organen belast met de daadwerkelijke leiding, bestuur of toezicht regelmatig kunnen vergaderen;

• De lokalen die ter beschikking worden gesteld rechtmatig mogen worden gebruikt;

• Er een overeenkomst wordt gesloten waarin de voorwaarden van de bezetting van de lokalen worden vastgelegd die nodig zijn voor de werking van de gedomicilieerde persoon.

De FOD Economie houdt een lijst bij van de geregistreerde ‘dienstverleners aan vennootschappen’ en publiceert deze lijst op de website. De ‘dienstverlener aan vennootschappen’ die zijn activiteiten uitoefent zonder dat hij geregistreerd is of die geregistreerd werd maar niet meer voldoet aan de wettelijke voorwaarden, riskeert een geldboete die kan oplopen tot 100.000 euro.

Deze verplichte registratie wordt opgelegd aan natuurlijke of rechtspersonen die in België vennootschapsrechtelijke diensten aanbieden, maar die ontsnappen aan de antiwitwas-wet van 18 september 2017. Met andere woorden deze registratieplicht geldt niet voor bijvoorbeeld advocaten, notarissen, bedrijfsrevisoren, accountants, belastingconsulenten, fiscalisten,… aangezien zij al onderworpen zijn aan de antiwitwas-wet van 18 september 2017. Ook natuurlijke personen die louter occasioneel hun onroerend goed ter beschikking stellen aan een vennootschap om aldaar haar maatschappelijke zetel te plaatsen, worden niet geviseerd door de wet van 29 maart 2018.

De wet van 29 maart 2018 treedt uiterlijk op 1 september 2018 in werking. De exacte datum van inwerkingtreding dient nog te worden vastgelegd bij Koninklijk Besluit. ‘Dienstverleners aan vennootschappen’ die voor de inwerkingtreding van deze wet diensten van dienstenverleners aan vennootschappen verleenden, dienen hun aanvraag tot registratie in ten laatste zes maanden na de inwerkingtreding van de wet. Gedurende deze termijn van zes maanden, mogen de dienstverleners aan vennootschappen de activiteiten blijven uitoefenen zolang het onderzoek van de aanvraag tot registratie loopt.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor bijkomende informatie.

Terug naar overzicht