Aanpassing statuten aan nieuwe wetgeving – Wat indien deze niet tijdig werden aangepast?16 April 2024

Nieuwe vennootschapswetgeving van toepassing voor alle vennootschappen

Op 1 mei 2019 gingen de nieuwe regels van het vennootschapsrecht van start met betrekking tot vennootschappen en verenigingen. Vennootschappen die reeds bestonden van vóór 1 mei 2019 kregen tot 31 december 2023 de tijd om hun statuten te conformeren aan deze nieuwe vennootschapswetgeving.

Wat indien de statuten niet tijdig werden gewijzigd?

Geen reden tot paniek!

In principe is er geen invloed op de dagelijkse werking van uw vennootschap. Sinds 1 januari 2020 zijn de dwingende bepalingen van deze nieuwe vennootschapswetgeving wel al van toepassing op de vennootschappen. Alle statutaire bepalingen die in strijd zijn met deze dwingende bepalingen worden automatisch al geschrapt.

Desondanks, zijn vennootschappen wel nog steeds verantwoordelijk om hun statuten correct en tijdig aan te passen want er zijn toch ook minder aangename gevolgen verbonden aan het niet aanpassen van de statuten.

De leden van het bestuursorgaan worden persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk gehouden voor de schade geleden door de vennootschap of door derden. Enkele mogelijke voorbeelden van schade zijn het verlies van subsidies of erkenningen die afhankelijk zijn van het naleven van de wetgeving, en het stopzetten van een samenwerking of het niet toekennen van een kredietverlening.

Daarnaast is er nog een extra regeling voorzien voor bepaalde vennootschapsvormen die niet meer bestaan onder de nieuwe wetgeving. Deze vennootschapsvormen (zoals een commanditaire vennootschap op aandelen, een coöperatieve vennootschap met (on)beperkte aansprakelijkheid, de landbouwvennootschap,…) werden door de wetgever op 1 januari 2024 automatisch omgezet in één van de bestaande vennootschapsvormen (CommV, VOF, bv, nv of cv). Het bestuursorgaan van deze vennootschappen moet ten laatste op 30 juni 2024 de algemene vergadering bijeenroepen met als agendapunt het aanpassen van de statuten aan de nieuwe rechtsvorm.

Heeft u nog vragen of wilt u graag nog wat extra informatie verkrijgen, aarzel niet om uw dossierbeheerder te contacteren. Wij helpen u graag verder!

Terug naar overzicht