Wet Macron16 Augustus 2016

Context

Sinds 01.04.2015 moeten alle werkgevers die hun werknemers tewerkstellen in Frankrijk (bijvoorbeeld in het kader van bouwwerken, traiteurdiensten,…) voorafgaandelijk een verklaring indienen bij de Franse sociale inspectie en moet er een vertegenwoordiger (sociaal mandataris) aangesteld worden in Frankrijk als contactpersoon voor de Franse autoriteiten.

Daarnaast is sedert 01.07.2016 de zgn. ‘wet Macron’ van toepassing. Deze wet verplicht ondernemingen uit de transportsector om het Franse arbeidsrecht te respecteren en legt hen een aantal bijkomende administratieve verplichtingen op.

De ‘wet Macron’ is van toepassing op ondernemingen gevestigd buiten Frankrijk die transportdiensten verrichtten met laad- of losadres in Frankrijk, zowel voor goederen- als personenvervoer. De ondernemingen die vervoer voor eigen rekening uitvoeren, zelfstandig werkende chauffeurs en transitverkeer in Frankrijk vallen niet onder het toepassingsgebied van deze wet.

Verplichtingen

Elk transportbedrijf dat werknemers tewerkstelt in Frankrijk moet het Franse arbeidsrecht respecteren voor de in Frankrijk gedetacheerde werknemers (o.a. de bepalingen inzake arbeidsduur, toepasselijke minimumlonen, veiligheid en gezondheid van werknemers,…).

De betrokken ondernemingen moeten bovendien een vertegenwoordiger (sociaal mandataris) aanstellen die gevestigd is op Frans grondgebied. Deze vertegenwoordiger fungeert als contactpersoon met de Franse autoriteiten.

De chauffeur die zich op Frans grondgebied bevindt, moet daarnaast steeds een aantal formaliteiten bij zich hebben, waaronder een A1-formulier (afgeleverd door de RSZ), een detacheringsattest en een kopie van de arbeidsovereenkomst.

Concreet

Niettegenstaande de Europese Commissie een inbreukprocedure is gestart omdat de ‘wet Macron’ (o.a.) in strijd zou zijn met het vrij verkeer van goederen en diensten binnen Europa, moet –voorlopig- wel rekening gehouden worden met deze nieuwe verplichtingen.

De ‘wet Macron’ is van kracht sedert 01.07.2016. Het wordt verwacht dat de Franse Overheid – na een gedoogperiode tot 01.08.2016 - streng zal toezien op de naleving ervan, met toepassing van sancties van 450 EUR tot 4.000 EUR per werknemer in overtreding.

Heeft u verdere vragen of wenst u onze begeleiding om al deze formaliteiten in orde te brengen, neem gerust contact op met onze diensten.

Terug naar overzicht