Wat is ouderlijk vruchtgenot en hoe ontneemt u dit via een testament01 Februari 2025

Bent u gescheiden en heeft u minderjarige kinderen? Dan is het belangrijk om te weten dat uw ex-partner automatisch recht heeft op het ouderlijk vruchtgenot van de goederen die uw kinderen van u erven. Wat betekent dit precies en hoe kunt u dit vermijden via een testament? Wij leggen het uit.

1. Wat is ouderlijk vruchtgenot?

Als een minderjarig kind goederen erft, heeft de ouder die het ouderlijk gezag uitoefent recht op de inkomsten van die goederen tot het kind meerderjarig is. Dit kunnen bijvoorbeeld huurinkomsten zijn van een woning of opbrengsten uit spaargeld of beleggingen.

Let op: Zelfs als u gescheiden bent, kan uw ex-partner nog steeds dit vruchtgenot uitoefenen over de erfenis van uw kinderen.

2. Waarom dit vermijden?

In sommige gevallen wilt u niet dat uw ex-partner controle heeft over of profiteert van de nalatenschap die u aan uw kinderen achterlaat. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u bezorgd bent over het beheer van deze goederen of als u wilt dat alle opbrengsten volledig naar uw kinderen gaan.

3. Hoe ontnemen via een testament?

Via een testament kunt u het ouderlijk vruchtgenot over uw nalatenschap ontnemen. Dit betekent dat de andere ouder geen toegang heeft tot de inkomsten van de geërfde goederen. De erfenis blijft volledig ten goede komen aan uw kinderen.

4. Wat gebeurt er dan?

De goederen blijven eigendom van uw kinderen, en alle inkomsten worden bewaard tot ze meerderjarig zijn. U kunt ook een vertrouwenspersoon of voogd aanduiden die het beheer van deze goederen op zich neemt.

5. Laat u adviseren

Het correct opstellen van een testament waarin het ouderlijk vruchtgenot wordt ontnomen, vereist juridische expertise. Wij helpen u graag om uw testament te laten aansluiten bij uw specifieke situatie en wensen.

Neem contact op met de consultancy-afdeling van DKF FIDUCIAIRE voor gepersonaliseerd advies!

Terug naar overzicht