Zorgvolmacht05 Juli 2016

U wenst op heden uw vermogen nog niet of slechts gedeeltelijk over te dragen naar de volgende generatie. Maar wat wanneer het noodlot toeslaat… Wie zal uw belangen behartigen wanneer u in een coma bent beland na een zwaar auto-ongeval? Wie zal uw bedrijf beheren wanneer u feitelijk onbekwaam bent bijvoorbeeld na een trombose? Wie zal uw vermogen beheren wanneer u ernstig ziek geworden bent? Verdere uitwerking van een successieplanning is dan vaak niet meer mogelijk. Geen nood, u kan vandaag reeds anticiperen waarbij een zorgvolmacht een uitweg kan bieden.

Via deze volmacht kan u, buiten de rechter om, voorzien in een bescherming van uw vermogen in een situatie van tijdelijke of blijvende onbekwaamheid. Met andere woorden maakt u deze volmacht in feite op wanneer u bekwaam bent waarbij u volmacht geeft aan personen om bepaalde handelingen te stellen met betrekking tot uw vermogen wanneer u onbekwaam bent geworden.

In deze zorgvolmacht bepaalt u zelf aan wie u de volmacht geeft, bijvoorbeeld aan één of meerdere personen, al dan niet familielieden, vrienden of professionele vertrouwenspersonen, al dan niet in samenspraak met een toezichthouder. Bovendien bepaalt u zelf welke goederen de lasthebber mag beheren. U kan dus een algemene of een bijzondere volmacht toekennen. U kan bijvoorbeeld schenkingen laten plaatsvinden vanuit uw vermogen, uw huis laten verkopen, uw bankrekeningen laten beheren, uw huwelijkscontract laten wijzigen,… Bovendien kan u uw volmacht te allen tijde herroepen indien uw familiale situatie ingrijpend zou wijzigen.

Deze volmacht wordt via de notaris geregistreerd in een Centraal Register voor Lastgevingsovereenkomsten zodat die door de bevoegde personen te allen tijde geraadpleegd kan worden.

Om te voorzien in de continuïteit van het beheer van uw vermogen, is het aangeraden om u te laten begeleiden door vakmensen die conform uw wensen gepast maatwerk zullen afleveren.

Onze juridische dienst staat u dan ook graag bij voor de opmaak van een zorgvolmacht, al dan niet in samenspraak met uw notaris. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen voor bijkomende informatie.

Terug naar overzicht