banner

Nieuws

03Jun

Einde werkloosheid wegens coronavirus

Bij uitbraak van de coronacrisis - ondertussen 2 jaar geleden - werd een vereenvoudigde procedure van tijdelijke werkloosheid ingevoerd, de zgn. corona-werkloosheid. Als een van de laatste corona-steunmaatregelen komt aan dit stelsel van tijdelijke werkloosheid eind deze maand definitief een einde.

Vanaf juli 2022 moet opnieuw gebruik gemaakt worden van het stelsel tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen. De spelregels (en de verplichte formaliteiten) van deze vorm van tijdelijke werkloosheid, zijn beduidend complexer dan de corona-werkloosheid, en verschillen naar gelang het tijdelijke werkloosheid voor arbeiders of  bedienden betreft.

Werkgevers ondernemen het best dringend actie wanneer zij blijven kampen met werkgebrek en verder tijdelijke werkloosheid willen toepassen.

Heeft u vragen over tijdelijke werkloosheid of wenst u bijkomende toelichting? Neem gerust contact op, wij helpen u graag verder!

27Dec

Nieuwsbrief - december 2021

In deze nieuwsbrief ontdekt u:

  • Liquidatiereserve: wat is 5 jaar?
  • Interestvoet bij betalingsachterstand handelstransacties
  • De grens oversteken met cash
  • De consumptiecheque wordt een coronapremie

Lees de nieuwsbrief

06Dec

UBO-register - Eerste boeten

In diverse eerdere nieuwsberichten brachten wij u op de hoogte van de verplichting voor elke Belgische vennootschap en vereniging om haar ‘uiteindelijke begunstigden’ te registreren in de UBO-toepassing van de FOD Financiën.

Ook kon u lezen dat er sedert 11/10/2020 bovendien in de toepassing bewijsstukken moeten worden opgeladen die de juistheid en actualiteit van de gegevens ondersteunen en aantonen.

De FOD Financiën stuurde reeds vele herinneringsbrieven uit waarbij bestuurders en zaakvoerders werden gewezen op bovenstaande verplichtingen en verzocht werden het nodige te doen.

Inmiddels worden er ook boeten uitgeschreven aan bestuurders die het nodige nog niet deden.

Tenzij u ons mandateerde om het nodige te doen ter zake van uw UBO-gerelateerde verplichtingen, en wij u eerder bevestigden dat aan de wettelijke plichten voldaan is, zult u willen nagaan of u zelf eerder het nodige deed, en of de geregistreerde informatie accuraat en actueel is, en gestaafd aan de hand van de nodige bewijsstukken.

U kunt uw dossier raadplegen via deze link. Beveiligde login met identiteitskaart, ‘itsme’ of anderszins is vereist. De in het register vermelde percentages (voor de deelnemingen in de vennootschap, respectievelijk voor de stemrechten) zouden moeten overeenstemmen met de realiteit, en de nodige bewijsstukken zouden gevoegd moeten zijn (met paperclip-symbool voor elke aandeelhouder).

Zo u meent dat uw dossier niet in orde is, zult u onverwijld het nodige willen doen. Onze dienst Consultancy houdt zich ter beschikking om u hierin bij te staan. Voor het geval u verkiest zelf het nodige te doen, verwijzen wij naar de exhaustieve toelichting en documentatie raadpleegbaar via deze link.

22Nov

Coronavirus - Telewerk opnieuw verplicht

Coronavirus – telewerk opnieuw verplicht

Om de stijgende coronacijfers in te dijken, heeft het Overlegcomité beslist om verplicht telewerk opnieuw in te voeren vanaf 20 november 2021.

Van werkgevers én werknemers wordt verwacht dat zij in ijl tempo hun arbeidsorganisatie -andermaal- aanpassen om te kunnen voldoen aan de volgende verplichtingen.

Telewerk verplicht, tenzij…

Vanaf 20 november 2021 is telewerk opnieuw verplicht, ditmaal met de mogelijkheid om per werknemer wekelijks ‘terugkeerdagen’ te voorzien (één dag, vanaf 13 december maximaal twee dagen).

Indien telewerk onmogelijk is door de aard van de functie van de werknemer of in functie van de continuïteit van de onderneming, geldt het verplichte telewerk -vanzelfsprekend- niet.

In dit geval is het belangrijk om een motivatie te kunnen voorleggen wanneer inspectiediensten hierom verzoeken. De tijdens een vorige besmettingsgolf opgestelde risico-analyse voor telewerk kan hiervoor van onder een -weliswaar dunne- laag stof worden gehaald.

Telewerkaangifte

Samen met het telewerk wordt ook de verplichte maandelijkse telewerkaangifte hernomen. Via de website van de RSZ zal elke werkgever moeten invullen hoeveel werknemers hij in dienst heeft en hoeveel daarvan niet kunnen thuiswerken.

Behalve dat de eerste registratie moet gebeuren vóór 30 november 2021, is het afwachten op de specifieke modaliteiten.

Preventiemaatregelen

De FOD Werkgelegenheid stelt binnenkort een aangepaste versie van de generieke gids ter beschikking met mogelijke preventiemaatregelen waar aan voldaan moet worden om de personen die op de werkvloer aanwezig blijven maximaal te beschermen tegen het virus.

Controle

Inspectiediensten laten alvast weten opnieuw te zullen controleren op het verplichte telewerk. De vorige periode van verplicht telewerk heeft geleerd dat het belangrijk is om over een onderbouwd beleid te beschikken om de aanwezigheid van medewerkers op de werkvloer te kunnen motiveren. Wanneer aangetoond kan worden dat de werkgever effectief inspanningen levert om het verplichte telewerk toe te passen, kan in de meeste gevallen een -administratieve of strafrechtelijke- sanctie vermeden worden.

Heeft u verdere vragen of wil u begeleiding bij het toepassen van deze maatregelen? Neem contact met onze medewerkers, die u graag zullen verder helpen!

26Oct

Balanstest en liquiditeitstest - Verplichte uitvoering bij uitkeringen uit het vennootschapsvermogen

In eerdere nieuwsberichten werd u op de hoogte gebracht van de inwerkingtreding van het nieuwe vennootschapsrecht (en de verplichting de statuten van uw vennootschap aan dit nieuwe vennootschapsrecht te conformeren tegen eind 2023).

Daarbij gaven wij ook aan dat bepaalde aspecten van de nieuwe wetgeving onmiddellijk van toepassing zijn geworden, ook op de vennootschappen waarvan de statuten nog niet werden geconformeerd.

Onder deze nieuwe bepalingen van dwingend recht onder meer de uitkeringstests die moeten worden uitgevoerd voorafgaandelijk aan iedere uitkering uit het vermogen van besloten, coöperatieve en naamloze vennootschappen.

Lees meer

05Oct

Digitale nalatenschap

Zonder het ten volle te beseffen, bouwen we dagelijks ons digitaal vermogen verder uit: online shopping, online banking, bitcoins, aankopen van e-boeken/kranten, Netflix, e-mail, dropbox, Spotify,… We leven grotendeels in een digitale wereld, hetgeen alleen maar aan belang heeft gewonnen door de corona-pandemie. Maar hebt u er als eens bij stilgestaan wat er met uw digitaal vermogen gebeurt na uw overlijden?!

Lees meer

29Sep

Nieuwe wetgeving in verband met bedingen in overeenkomsten B2B

Bij wet van 4 april 2019 werden in het Wetboek van Economisch Recht bepalingen ingeschreven met betrekking tot de evenwichtigheid van bepalingen voorkomende in overeenkomsten tussen ondernemingen. De nieuwe bepalingen zijn in werking getreden op 1 december 2020 en zijn mede van toepassing op alle overeenkomsten tussen ondernemingen sedert die datum gesloten, verlengd of gewijzigd.

Lees meer

21Sep

De akte onbeslagbaarheid van de gezinswoning

Als zelfstandige ondernemer neemt u vaak aanzienlijke risico’s. In sommige gevallen draagt u privévermogen mee dit risico. In geval van insolvabiliteit is het mogelijk dat een schuldeiser zich op dit privévermogen tracht te verhalen, indien dit onvoldoende beschermd is. Afhankelijk van uw huwelijksvermogensstelsel is bovendien ook de huwgemeenschap, waarin uw echtgeno(o)t(e) per definitie mede gerechtigd is, in gevaar. Het bovenstaande geldt bij uitstek indien u uw beroepsactiviteit uitoefent als eenmanszaak. Er bestaat evenwel een mogelijkheid om uw gezinswoning onder bepaalde voorwaarden aan het ondernemingsrisico te onttrekken.

Lees meer

13Sep

UBO-documentatieplicht - termijn verstreken

In het jaar 2017 werd het UBO-register in gebruik genomen. Sedertdien moeten alle rechtspersonen aangeven welke natuurlijke personen kunnen worden aangemerkt als uiteindelijke begunstigden, omwille van hun stemrechten en/of deelneming in het kapitaal, omwille van de controle die zij uitoefenen door andere middelen, dan wel omwille van het mandaat dat zij opnamen in de rechtspersoon. Deze eerste registratie diende in principe te zijn geregeld tegen 31 december 2019. Bovendien moet de geregistreerde informatie ook jaarlijks bevestigd worden.

Zoals aangegeven in eerdere nieuwsberichten en mailings, is er in 2020 een nieuwe verplichting bovenop de eerste registratie gekomen, met name de zogenaamde “documentatieplicht” die inhoudt dat er ook bewijsstukken moeten worden opgeladen waaruit blijkt dat de geregistreerde informatie adequaat, nauwkeurig en actueel is. De deadline voor het naleven van deze documentatieplicht is inmiddels ook verstreken, met name op 31 augustus 2021.

Zo u ons niet mandateerde om de juistheid en volledigheid van de in het UBO geregistreerde gegevens na te zien, of indien er voor uw rechtspersoon nog geen bewijsstukken werden opgeladen, is het zaak hiervan ten spoedigste werk te maken. Immers, inbreuken op de wettelijke verplichtingen ter zake van het UBO kunnen worden gesanctioneerd met een administratieve geldboete van 250,00 EUR tot 50.000,00 EUR.

Het is dan ook zeer belangrijk dat u nagaat of beide bovenstaande verplichtingen zijn nageleefd. Zo dat niet het geval is, zult u onverwijld het nodige willen doen. We staan u met plezier bij om een en ander te regelen. Ook houden wij ons ter beschikking voor het onderzoeken van specifieke vragen die u na lezing van het bovenstaande nog zou hebben.

24Aug

Nieuwsbrief - augustus 2021

In deze nieuwsbrief ontdekt u:

  • Alternatieven voor de kaasroute bij schenkingen
  • Investeringsaftrek voor aanslagjaar 2022: op welk percentage heeft u recht?
  • Nieuw belastingregime voor buitenlandse woningen

Lees de nieuwsbrief

24Aug

Nieuwe aangifteplicht voor buitenlands onroerend goed

In het verleden werd een in het buitenland gelegen onroerend goed in de personenbelasting getaxeerd op basis van de werkelijke huurwaarde, daar waar de fiscus zich voor in België gelegen onroerende goederen baseert op het kadastraal inkomen (KI).

Na meerdere veroordelingen van het Europees Hof van Justitie wegens de ongelijke (zwaardere) belasting van het buitenlands onroerend goed, komt België met een oplossing door ook aan buitenlandse onroerende goederen een KI toe te kennen.

Lees meer

20Aug

Nieuw goederenrecht vanaf 1 september 2021

Op 1 september 2021 treedt Boek 3 “Goederen” van het nieuw Burgerlijk Wetboek in werking. Met deze wetwijziging beoogt de Wetgever een centralisatie van alle zakelijke rechten in één Boek en een modernisering van het recht rekening houdend met de huidige vastgoedwereld.

Deze nieuwe wetgeving is in principe enkel van toepassing op overeenkomsten gesloten na 1 september 2021. Reeds lopende overeenkomsten blijven in principe volledig onderworpen aan het huidige (oude) recht, tenzij partijen anders overeenkomen. Het is bovendien mogelijk om de nieuwe wetgeving anticipatief van toepassing te verklaren op een lopende overeenkomst.

De nieuwe bepalingen zullen een grote weerslag hebben voor de vastgoedsector. Hierna volgt een beknopt overzicht van enkele essentiële wijzigingen die zich situeren op het vlak van het opstalrecht, erfpachtrecht en het vruchtgebruik.

Lees meer

16Apr

UBO-register - Uitstel documentatieverplichting

In een eerder nieuwsbericht dd. 15/12/2020 (https://www.dkf.be/nl/nieuws/nieuwe-ubo-verplichtingen) informeerden wij u omtrent de nieuwe UBO-verplichtingen, waaronder de verplichting bewijsstukken in het register op te laden waaruit blijkt dat de geregistreerde gegevens adequaat, nauwkeurig en actueel zijn (de zogenaamde ‘documentatieplicht’).

Oorspronkelijk was voorzien dat de bewijsstukken dienden te zijn opgeladen tegen uiterlijk 30/04/2021.

Op initiatief van Minister van Financiën Vincent Van Peteghem werd beslist dat gezegde termijn wordt verlengd tot 31/08/2021.

 

Wij houden ons ter beschikking voor het onderzoeken van specifieke vragen die u na lezing van het bovenstaande nog zou hebben.

01Apr

Coronavirus - Bijkomende verplichtingen voor werkgevers

De recente maatregelen in de strijd tegen het coronavirus, brengen een aantal bijkomende verplichtingen mee voor werkgevers. Door de verhoogde controles van de sociale inspectiediensten die bijzonder kordaat optreden, is het belangrijk om de maatregelen nauwgezet na te leven.

Wij geven u graag een overzicht van de actuele verplichtingen.

Risicoanalyse telewerk

Doordat de meeste besmettingen plaatsvinden in het onderwijs én op het werk, is het verplicht telewerk nog steeds van kracht.

Daarnaast is de werkgever verplicht om een ‘risicoanalyse telewerk’ uit te voeren waarbij er een analyse moet gemaakt worden welke taken van elke functie thuis/op het werk uitgevoerd kunnen worden. Zo wordt bepaald welke functies onmogelijk kunnen telewerken en dus aanwezig moeten zijn op de werkvloer.

Deze analyse moet voorgelegd worden of in samenspraak opgemaakt worden met de interne/externe preventiedienst, alsook het CPBW of bij gebrek hieraan: de vakbondsafvaardiging of de werknemers zelf.

Verplichte telewerkaangifte

Vanaf april 2021 moet elke werkgever verplicht melden aan de RSZ hoeveel medewerkers werkzaam zijn in de onderneming én hoeveel medewerkers hiervan verplicht aanwezig zijn op de werkvloer, dit in overeenstemming met de ‘risicoanalyse telewerk’ (zie hiervoor).

De registratie heeft steeds betrekking op het aantal medewerkers dat gekend is op de eerste dag van de maand, en moet aangegeven worden per vestigingseenheid.

De registratie moet gebeuren ten laatste op de zesde kalenderdag van elke maand via de website van de RSZ.

Voor medewerkers tewerkgesteld in een ‘telewerkbare functie’ moet, ingeval van controle, verantwoording gegeven kunnen worden van hun aanwezigheid in de onderneming.

Attest niet-telewerkbare functie

Werknemers die door de aard van hun functie onmogelijk kunnen telewerken, moeten nog steeds in bezit zijn van een attest die de noodzaak van hun aanwezigheid op de werkplaats bevestigt.

Dit attest dient door de werkgever opgemaakt te worden en omvat bij voorkeur een gedetailleerde motivering waarom de werknemer niet kan telewerken.

Telewerkbeleid

Elke onderneming die op 01 januari 2021 nog geen beleid had rond structureel of occasioneel telewerk, valt automatisch onder CAO nr. 149 die het telewerk omwille van de coronacrisis regelt. Hierbij moet elke werkgever voor het verplichte telewerk COVID-19 verplicht afspraken maken over o.a.:

  • de terbeschikkingstelling van de benodigde apparatuur en technische ondersteuning (bv. een laptop en gsm) door de werkgever;
  • de onkostenvergoeding, installatiekosten of bijkomende verbindingskosten die door de werkgever betaald worden wanneer de werknemer zelf instaat voor zijn apparatuur, informaticaprogramma’s,…;

Preventiemaatregelen op de werkvloer

Op de werkvloer moeten de opgelegde preventiemaatregelen zo strikt mogelijk worden nageleefd zodat de regels van social distancing gewaarborgd blijven.

De FOD Werkgelegenheid heeft de mogelijke maatregelen opgenomen in een generieke gids, aangevuld met specifieke maatregelen per sector.

Het wordt benadrukt dat het nemen van preventiemaatregelen het verplichte telewerk niet vervangt.

 

Heeft u verdere vragen of wil u begeleiding bij het toepassen van deze maatregelen? Onze medewerkers Alexandra Samyn en Simon Callens helpen u graag verder!

18Mar

Tijdelijk verlaagd BTW-tarief ad 6 % voor afbraak en heropbouw van woningen

U ontving in februari onze nieuwsbrief met daarin een bijdrage met betrekking tot het tijdelijke tarief ad 6 % voor afbraak en wederopbouw van onroerende eigendommen.

Gezien het belang van gezegde maatregel en de korte termijn gedurende dewelke ze is toegestaan, diepen wij enkele aspecten ervan bij deze dieper uit.

Deze bijdrage is bedoeld voor het geval u zelf als professional actief bent in de bouwsector of indien uzelf of een verwante op het punt staat een project van afbraak en wederopbouw aan te vatten.

Lees meer

25Feb

Nieuwsbrief - februari 2021

In deze nieuwsbrief ontdekt u: Info in UBO-register: kwaliteit moet omhoog - BTW op afbraak en wederopbouw: tijdelijk naar 6% - De bedrijfsfietsen worden niet gebruikt... hoe zit dat fiscaal en sociaal?

Lees de nieuwsbrief

22Jan

Coronavirus - De verschillende steunmaatregelen in 2021

Ook begin 2021 heeft het coronavirus nog steeds een grote impact op het ondernemerslandschap. U vindt hier een overzicht van de verschillende steunmaatregelen die momenteel van toepassing zijn:

Overbruggingsrecht

Het overbruggingsrecht blijft bestaan, maar onder andere voorwaarden verdeeld onder 3 pijlers. Er kan telkens maar één soort uitkering per maand aangevraagd worden.

Pijler 1: Steun bij verplichte sluiting

De zelfstandigen wiens activiteit onderhevig is aan een verplichte sluiting of hoofdzakelijk van een van deze sectoren afhankelijk zijn (bijv. toeleverancier horeca, catering events,…) en daardoor volledig sluiten, maken aanspraak op het dubbel-overbruggingsrecht.

Vanaf 1 maart is het dubbel-overbruggingsrecht -voorlopig- enkel nog van toepassing voor wie verplicht zijn activiteiten moet onderbreken en GEEN take-away en/of click &collect aanbiedt. Alle andere gevallen vallen vanaf maart in principe onder de tweede pijler.

Pijler 2: ernstige omzetdaling

Het crisis-overbruggingsrecht kan worden aangevraagd mits de omzet min. 40% daalde in de kalendermaand voorafgaand aan de maand waarvoor de steun wordt aangevraagd, ten opzichte van diezelfde maand in 2019.

Pijler 3: Quarantaine of opvang van een kind

Een zelfstandige die zijn activiteiten voor minstens zeven opeenvolgende kalenderdagen volledig moet onderbreken omdat hij in quarantaine moet/ zijn kind jonger dan 18 moet opvangen doordat het niet naar een kinderdagverlof of school kan, kan het crisis- overbruggingsrecht aanvragen.

Het Vlaams Beschermingsmechanisme 3

Het ‘Vlaams Beschermingsmechanisme 3’ kan aangevraagd worden door ondernemingen met een verplichte sluiting in de periode van 16 november t.e.m. 31 december 2020 en/of een omzetdaling van min. 60% door de coronamaatregelen in vergelijking met dezelfde periode in 2019.

De premie bedraagt 10% van de omzet exclusief BTW voor dezelfde periode in 2019 met vastgelegde maxima per sector.

Deze premie kan t.e.m. 15/02/2021 aangevraagd worden!

Globalisatiepremie

De ‘globalisatiepremie’ is een bijkomende steun voor ondernemingen die in de laatste 3 kwartalen van 2020, min. 70% (= middelgrote of grote ondernemingen) of 90% (kleine ondernemingen) omzetverlies hadden. De steun bedraagt 10% van de omzet in dezelfde periode in 2019 met vastgelegde maxima volgens bepaalde voorwaarden.

Op deze steun worden de reeds uitbetaalde premies zoals de coronahinderpremie, de Coronacompensatiepremie, de Ondersteuningspremie en het Vlaams Beschermingsmechanisme in mindering gebracht.

Deze premie kan momenteel nog niet aangevraagd worden.

 

Heeft u verdere vragen of wil u concreet nagaan of u in aanmerking komt voor één van de steunmaatregelen? Onze medewerkers Alexandra Samyn en Simon Callens helpen u graag verder!

19Jan

Toch geen verlenging van de risicoperiode voor niet-geregistreerde schenkingen

In een eerder nieuwsbericht van november 2020 (https://www.dkf.be/nl/nieuws/verlenging-van-de-risicoperiode-voor-niet-geregistreerde-schenkingen) wezen wij u op het voornemen van de Vlaamse regering om de ‘verdachte periode’ na niet-geregistreerde schenkingen op te trekken van drie naar vier jaar.

Inmiddels hebben de regeringspartners beslist de termijn toch niet te verlengen. Die blijft derhalve ook voor de toekomst behouden op drie jaar.

De beslissing toch niet te verlengen was mede ingegeven door de overweging dat het fiscaal onbelast schenken voor een buitenlandse notaris inmiddels onmogelijk is geworden (zie ook nieuwsbericht https://www.dkf.be/nl/nieuws/onbelast-schenken-voor-buitenlandse-notaris-binnenkort-onmogelijk van augustus 2020).

We blijven u verder op de hoogte houden van alle ontwikkelingen die een impact kunnen hebben op uw vermogenssituatie.

21Dec

Nieuwsbrief - december 2020

In deze nieuwsbrief ontdekt u: Wat is het belastingstelsel van het crisis-overbruggingsrecht? - Verzekeringsgiften: een nieuw hoofdstukje aan de saga - Investeringsaftrek 2021: op welk percentage heeft u recht? - De tax shelter voor startende vennootschappen

Lees de nieuwsbrief

15Dec

Coronavirus - Deadline nadert voor bepaalde steunmaatregelen

Met het jaareinde in zicht nadert de uiterlijke aanvraagtermijn voor bepaalde corona-steunmaatregelen. Onderstaand geven wij u een kort overzicht.

Overbruggingsrecht

De zelfstandigen wiens activiteit onderhevig is aan een verplichte sluiting of hoofdzakelijk (minstens 60%) van een van deze sectoren afhankelijk zijn (bijv. toeleverancier horeca, catering events,…), maken aanspraak op het (enkel of dubbel) crisis-overbruggingsrecht.

Zelfstandigen die hun activiteiten mogen heropstarten, maar door de coronamaatregelen een omzetdaling kennen van minstens 10%, kunnen mogelijks beroep doen op het relance-overbruggingsrecht.

De uitkering voor zowel het crisis- als het relance-overbruggingsrecht kan aangevraagd worden tot:

  • april tot juni: 31/12/2020
  • juli tot september: 31/03/2021
  • oktober tot december: 30/06/2021

Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme

Het ‘Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme’ kan aangevraagd worden door ondernemingen met een omzetdaling van min. 60% in vergelijking met dezelfde periode in 2019 en/of verplichte sluiting in de periode van 1 oktober tot 18 november 2020.

De aanvraagtermijn voor deze tegemoetkoming verstrijkt op 31/12/2020 om 15u00.

 

Heeft u verdere vragen of wil u concreet nagaan of alles aangevraagd is voor uw onderneming qua steunmaatregelen? Onze medewerkers Alexandra Samyn en Simon Callens helpen u graag verder!

15Dec

Coronavirus - Belastbaarheid overbruggingsrecht

Zelfstandigen die getroffen worden door de gevolgen van de corona-crisis kunnen sedert maart 2020 aanspraak maken op een uitkering overbruggingsrecht. Vergeet niet om rekening te houden dat de overheid (ook) in deze geeft en neemt door de toegekende uitkeringen te onderwerpen aan de personenbelasting.

Onderstaand bezorgen wij u een bondig overzicht van de mogelijke taxatie.

Crisis-overbruggingsrecht

Zelfstandigen die hun activiteit volledig of gedeeltelijk gedwongen moeten onderbreken naar aanleiding van COVID-19, hebben recht op het crisis-overbruggingsrecht. Voor de belastbaarheid wordt een onderscheid gemaakt tussen zelfstandigen die hun activiteit uitoefenen onder de vorm van een eenmanszaak, dan wel via een vennootschap.

Eenmanszaak of helper

Voor zelfstandigen die een activiteit uitoefenen via een eenmanszaak wordt het crisis-overbruggingsrecht belast aan het afzonderlijk tarief 16,5%, op voorwaarde dat de ontvangen bedragen niet meer bedragen dan de som van de nettowinsten of -baten van de vorige vier jaren. De uitkeringen die meer bedragen dan de nettowinsten of -baten van de vorige vier jaren, zullen belast worden tegen de progressieve tarieven.

De uitkeringen die zelfstandige helpers (inwonende zelfstandige helpers met bezoldigingen) ontvangen in het kader van het crisis-overbruggingsrecht, worden ook aanzien als vervangingsinkomsten en belast tegen de progressieve tarieven.

De bezoldigde meewerkende echtgenoten zullen niet belast worden op het toegekende crisis-overbruggingsrecht.

Bedrijfsleider - vennootschap

Voor een zelfstandige bedrijfsleider, die een activiteit uitoefent via een vennootschap en een crisis-overbruggingsrecht ontvangt, zal het overbruggingsrecht aanzien worden als een vervangingsinkomen en belast worden tegen de progressieve tarieven.

Relance-overbruggingsrecht

Het relance of heropstart-overbruggingsrecht wordt ontvangen wanneer de onderbroken activiteit heropgestart wordt en er daarbij een omzetdaling is vastgesteld van minstens 10% voor een bepaalde periode ten opzichte van het vorige jaar.

Het relance of heropstart-overbruggingsrecht wordt voor zowel zelfstandigen die een activiteit uitoefenen via een eenmanszaak (winsten of baten) als voor bedrijfsleiders die een activiteit uitoefenen via een vennootschap, belast tegen de progressieve tarieven in de personenbelasting.

Het ontvangen relance-overbruggingsrecht dat bezoldigde meewerkende echtgenoten ontvangen, is belastingvrij.

 

Heeft u vragen over de impact van de belastbaarheid in uw specifieke situatie? Neem gerust contact op met onze medewerkers die u hierbij graag verder helpen.

15Dec

Nieuwe UBO-verplichtingen

In eerdere nieuwsberichten werd u geïnformeerd inzake de verplichting voor alle Belgische ondernemingen om in het UBO-register (‘Ultimate Beneficial Owner’) te registreren wie de ‘uiteindelijke begunstigde’ is van de vennootschap.

Bij een Koninklijk besluit dd. 23.09.2020 werden de verplichtingen in dit verband fors uitgebreid en verzwaard.

De wijzigingen zijn in werking sedert 11.10.2020.

Lees meer

16Nov

Verlenging van de risicoperiode voor niet-geregistreerde schenkingen

In het regeerakkoord van 30 september 2019 van de Vlaamse regering (Jambon I) worden enkele bijzondere maatregelen voorzien inzake erf- en schenkbelasting.

Er wordt voorgesteld een wijziging aan te brengen aan de bepalingen van de Vlaamse Codex Fiscaliteit (V.C.F.) inzake de ‘verdachte periode’ van (vooralsnog) drie jaar na het doen van een schenking die niet wordt geregistreerd.

Schenkingen van roerende goederen (zoals bijvoorbeeld gelden, juwelen) kunnen geschieden zonder authentieke (notariële) akte en zonder het betalen van schenkbelasting (registratierechten). Dergelijke schenkingen moeten immers niet verplicht worden geregistreerd.

Lees meer

09Nov

Coronavirus - Steunmaatregelen voor een tweede lockdown

Met het ingaan van de tweede lockdown worden de uit de vorige periode van verplichte sluiting gekende steunmaatregelen hernomen en/of uitgebreid. Hierna vatten wij de meest voorkomende maartregelen voor u samen.

Overbruggingsrecht

De zelfstandigen wiens activiteit onderhevig is aan een verplichte sluiting of hoofdzakelijk (minstens 60%) van een van deze sectoren afhankelijk zijn (bijv. toeleverancier horeca, catering events,…), maken aanspraak op het crisis-overbruggingsrecht.

Zelfstandigen die hun activiteiten mogen voortzetten, maar door de coronamaatregelen een omzetdaling kennen van minstens 10%, kunnen mogelijks beroep doen op het relance-overbruggingsrecht.

Moet u als zelfstandige tijdelijk uw activiteiten onderbreken omwille van een verplichte quarantaine, of de sluiting van de school of opvangfaciliteiten van uw kind, dan voorziet het quarantaine-overbrugginsrecht in een tijdelijk vervangingsinkomen.

Het bedrag van de uitkering dat afhangt van het type overbruggingsrecht en de gezinssituatie van de getroffen zelfstandige, loopt voor de maand oktober 2020 op tot 3.228,30 EUR.

Vlaams Beschermingsmechanisme

Het Vlaams Beschermingsmechanisme is een steunmaatregel voor ondernemingen met een actieve exploitatiezetel in het Vlaams gewest die door de corona-maatregelen geconfronteerd worden met een omzetdaling van minstens 60%.

De premie bedraagt 7,5% van de omzet van augustus en september 2019 en is geplafonneerd op een bedrag van maximum 15.000 EUR.

Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme

Het ‘Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme’, is de vervolgmaatregel op het Vlaams Beschermingsmechanisme, en kan aangevraagd worden door ondernemingen met een omzetdaling en/of verplichte sluiting in de periode van 1 oktober 2020 tot 18 november.

De premie bedraagt 10% van de omzet over een te bepalen referentieperiode in 2019, met een bedrag van maximaal 22.500 EUR (afhankelijk van de referentieperiode en de personeelsbezetting).

Overige steunmaatregelen in de maak

Op 6 november kondigde de federale regering in totaal 38 steunmaatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus. Een volledig overzicht van deze maatregelen (die nog in concrete regelgeving moeten worden omgezet) vindt u in deze link.

 

Heeft u verdere vragen of wil u concreet nagaan of u in aanmerking komt voor een steunmaatregel? Neem dan zeker contact op met onze medewerkers, die u hierbij graag met raad en daad bijstaan.

09Nov

Coronavirus - Opnieuw tijdelijke werkloosheid wegens overmacht voor ALLE ondernemingen

Door de tweede lockdown heeft de federale regering op 6 november beslist dat de vereenvoudigde procedure tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door het coronavirus opnieuw opengesteld wordt voor alle werkgevers en werknemers, zowel arbeiders als bedienden.

Werkgevers die niet erkend waren als een uitzonderlijk hard getroffen onderneming of die niet behoorden tot een uitzonderlijk hard getroffen sector, vallen dus ook opnieuw onder de vereenvoudigde procedure.

De formaliteiten die gelden vanaf 01/11/2020:

  • De werkgever is vrijgesteld van de voorafgaandelijke melding aan de RVA over de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht gelinkt aan corona.
  • Er moet geen melding eerste dag gebeuren.
  • Maandelijks moet er een elektronische aangifte gebeuren door de werkgever met het aantal dagen waarop elke werknemer tijdelijk werkloos is gesteld.
  • Er moeten geen controlekaarten C3.2A afgeleverd worden.
  • Er is wel nog steeds een voorafgaandelijke meldingsplicht aan de werknemers!

Deze vereenvoudigde procedure geldt momenteel t.e.m. 31.03.2021.

De werknemers die vallen onder de tijdelijke werkloosheid ontvangen een uitkering aan 70% van het brutoloon (geplafonneerd op 2.754,76 EUR). Daarnaast betaalt de RVA nog een toeslag van 5,63 EUR per dag tijdelijke werkloosheid. Op de uitkeringen wordt een verminderde bedrijfsvoorheffing van 15% ingehouden.

 

Heeft u verdere vragen of wenst u bijkomende toelichting over tijdelijke werkloosheid in uw onderneming? Onze medewerkers Alexandra Samyn en Simon Callens helpen u graag verder!

08Oct

Overdraagbaarheid van aandelen in BV en NV

In eerdere nieuwsberichten werd u geïnformeerd aangaande de inwerkingtreding van het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen. Met de invoering daarvan werden de spelregels inzake overdraagbaarheid van aandelen gewijzigd. Deze wijzigingen zijn het sterkst voelbaar bij de besloten vennootschap (of BV, zijnde de vroegere BVBA).

De wetgeving ter zake voorziet ‘standaard’-regels inzake de toelaatbaarheid van overdrachten. Gezegde standaardregels worden in de praktijk veelal verstrengd dan wel versoepeld in de statuten. Gebruikelijk wordt er een onderscheid gemaakt tussen de overdrachten onder de levenden enerzijds (bijvoorbeeld door verkoop of schenking van aandelen) en de overdrachten ten gevolge van overlijden anderzijds.

Voor het geval u zich afvraagt hoe het in uw vennootschap zit met de overdraagbaarheid, geldt als stelregel dat u best eerst de statutaire bepalingen ter zake naleest, vermits deze primeren boven de ‘suppletieve’ wettelijke regeling. Vooral in de besloten vennootschap wordt in de praktijk van de ‘standaard’-regels afgeweken, in functie van de specifieke noodwendigheden en/of noodwendigheden. Zo is het de wens van veel klanten om de overdracht sterk aan banden te leggen om het familiale karakter van de vennootschap te garanderen. In andere gevallen wordt de mogelijkheid tot overdracht dan weer verruimd om meer aan te sluiten bij die bij de naamloze vennootschap (waarover verder meer).

In deze bijdrage trachten wij u een overzicht te geven van de meest voorkomende clausules bij de besloten respectievelijk de naamloze vennootschap. Indien u vragen heeft omtrent de situatie in andere soorten vennootschappen (CommV, maatschap, enz.), neemt u dan gerust contact.

Lees het volledige artikel

24Aug

Zijn uw statuten al geconformeerd aan het nieuwe vennootschapsrecht?

Sedert mei 2019 is het nieuwe vennootschapsrecht van kracht. Hierbij brengen wij u graag onze eerdere berichten dienaangaande opnieuw onder de aandacht. Indien u reeds het nodige deed voor de aanpassing van de statuten, hoeft u niet verder te lezen.

Zoals u inmiddels weet, werd het oude ‘Wetboek van vennootschappen’ (W.Venn.) vervangen door het ‘Wetboek van vennootschappen en verenigingen’ (WVV).

Het nieuwe recht maakt de vennootschapswetgeving op veel punten eenvoudiger en flexibeler. Bovendien werd een aantal minder courante vennootschapsvormen afgeschaft. Blijven bestaan:

  1. de maatschap, de commanditaire vennootschap (CommV) en de vennootschap onder firma (VOF);
  2. de besloten vennootschap (BV) met beperkte aansprakelijkheid;
  3. de coöperatieve vennootschap (CV) met (on)beperkte aansprakelijkheid;
  4. de naamloze vennootschap (NV).

U stelt vast dat een aantal van de benamingen en afkortingen zijn gewijzigd. Zulks is overigens nu reeds het geval, zelfs in het geval u nog geen actie ondernam.

Ondernam u nog geen actie, dan dient u rekening te houden met volgende agenda:

  • De ‘dwingende’ (d.i. de belangrijkste) regels van het WVV zijn sowieso toch reeds van toepassing op uw vennootschap.
  • Voor wat de niet-dwingende aangelegenheden betreft, spelen de (mogelijks verouderde) regels zoals zij thans in de statuten zijn voorzien.
  • Voor zaken die niet voorzien zijn in de statuten, speelt het suppletieve (niet dwingende) recht van het WVV.

U begrijpt dat dergelijke situatie, waarbij drie verschillende bronnen van recht gelijktijdig van toepassing zijn, niet optimaal is en kan leiden tot discussies.

Wij adviseren dan ook in de meeste gevallen niet langer te wachten met het aanpassen van uw statuten en nu reeds het nodige te doen.

Hierna kort samengevat de mogelijke redenen waarom u thans reeds actie zou ondernemen dan wel liever nog even de kat uit de boom kijkt.

Waarom nu reeds het nodige doen?

  • Uw vennootschapsvorm bestaat niet langer onder het nieuwe recht.
  • U vermijdt conflicten door de cumulatieve toepassing van onderscheiden rechtsbronnen (zie hoger).
  • U wenst gebruik te maken van de opportuniteiten die de nieuwe wetgeving biedt.
  • Uw vennootschap is een BV en u wenst het onbeschikbaar eigen vermogen (voormalige kapitaal en wettelijke reserves) beschikbaar te stellen voor uitkering (nieuw).
  • Uw vennootschap is een BV en u wenst om te zetten in een NV om bij toekomstige uitkeringen geen liquiditeitstest te moeten uitvoeren.
  • Uw vennootschap is een NV en u wenst over te stappen naar een model met een enige bestuurder (nieuw).
  • U hoeft de deadline voor het conformeren niet langer in de gaten te houden.
  • Meer in het algemeen: u heeft geen specifieke reden om nog langer te wachten.

Waarom nog wachten?

  • U vermoedt dat u uw activiteiten nog voor 31 december 2023 zult stopzetten.
  • U was reeds voornemens de statuten in de loop van de komende jaren te wijzigen en combineert graag beide gegevens omwille van kostenefficiëntie.

Het is niet aangewezen te wachten omwille van de kosten die met de statutenwijziging gepaard gaan, daar deze sowieso gemaakt zullen moeten worden en derhalve slechts uitgesteld kunnen worden.

Wij houden ons graag ter beschikking voor alle aanvullende informatie en verdere toelichting van het bovenstaande, en zien uw bericht tegemoet.

24Aug

Onbelast schenken voor buitenlandse notaris binnenkort onmogelijk

Als principe geldt dat schenkingen steeds bij authentieke (notariële) akte moeten geschieden. Zulks is in ieder geval verplicht voor schenkingen met onroerende goederen als voorwerp, of onlichamelijke roerende goederen zoals bijvoorbeeld aandelen of andere effecten. Ook wie zich een zakelijk recht wil voorbehouden, zoals bijvoorbeeld een vruchtgebruik, moet bij de notaris langs. De schenkbelasting bedraagt in België 3 % (tussen echtgenoten en in rechte lijn) respectievelijk 7 % (in andere gevallen) over de waarde van het geschonkene.

Op de verplichte notariële tussenkomst gelden als belangrijkste uitzonderingen de zogenaamde ‘onrechtstreekse’ schenkingen, waaronder de bankgift die geschiedt door eenvoudige overschrijving van gelden van de rekening van de schenker op de rekening van de begiftigde.

Voor het verrichten van een schenking van roerende goederen, aandelen, delen in een maatschap, effectenportefeuilles of vorderingen op een vennootschap doen velen een beroep op een notaris in het buitenland, veelal in Nederland, via de zogenaamde ‘kaasroute’. Reden hiervoor ligt in het gegeven dat de schenking voor een buitenlandse notaris eveneens geldig is in België, maar dat er in België geen schenkbelasting verschuldigd is omdat de akte niet verplicht ter registratie moet worden aangeboden. Met andere woorden, tot op heden konden aandelenpakketten met grote geldelijke waarde onbelast worden geschonken door een beroep op bovenstaand procedé. Aan de techniek was wel een risico verbonden. Zo moest de schenker nog minstens drie jaar in leven blijven. Zoniet werden de geschonken goederen voor de berekening van de verschuldigde erfbelasting vermoed niettemin nog (voor de volle eigendom) in de nalatenschap van de schenker voorhanden te zijn, en werden er alsnog successierechten geheven, die overigens een stuk hoger liggen dan de registratierechten.

De piste van het belastingvrij schenken voor buitenlandse notaris wordt gesloten met ingang van 1 december 2020.

Indien u eraan denkt een schenking te doen van roerende goederen, aandelen, deelbewijzen, effectenportefeuilles of vorderingen op uw vennootschap, is het zaak ons ten spoedigste te contacteren opdat wij voor u kunnen nagaan op welke wijze de schenking optimaal kan worden georganiseerd en of het de moeite loont nog deze zomer een schenking via buitenlandse notaris te doen, vooraleer zulks onherroepelijk onmogelijk wordt. 

Voor meer info kunt u terecht bij onze dienst Consultancy dan wel bij uw gebruikelijke dossierbeheerder die in voorkomend geval doorverwijst.

21Aug

Coronavirus - Tijdelijke werkloosheid vanaf 01.09.2020

De huidige versoepelde regeling voor tijdelijke werkloosheid wegens ‘corona-overmacht’ loopt af op 31.08.2020.

De werkgever die vanaf 01.09.2020 verder gebruik wil maken van tijdelijke werkloosheid, moet rekening houden met nieuwe toepassingsvoorwaarden en formaliteiten. In grote lijnen zijn er 2 mogelijkheden:

De onderneming wordt uitzonderlijk hard getroffen door de coronacrisis

Volgende werkgevers worden beschouwd als zijnde ‘uitzonderlijk hard getroffen’ door de crisis:

  • De ondernemingen met minstens 20% tijdelijke werkloosheid tijdens het 2e kwartaal 2020;
  • De ondernemingen die kunnen aantonen dat ze behoren tot een sector die nog bijzonder lijdt onder de beperkende corona-maatregelen.

Deze werkgevers kunnen tot 31.12.2020 verder gebruik maken van de bestaande regeling van tijdelijke werkloosheid wegens ‘corona-overmacht’, wel moet voortaan vooraf een aanvraag ingediend worden bij de RVA.

Indien achteraf blijkt dat de voorwaarden niet zijn voldaan, kan er géén gebruik gemaakt worden van deze regeling, en is de werkgever het normale loon verschuldigd aan de werknemers.

De andere sectoren en ondernemingen

De werkgevers die niet als ‘uitzonderlijk hard getroffen’ kwalificeren en vanaf 01.09.2020 verder gebruik willen maken van tijdelijke werkloosheid, moeten overschakelen naar het normale stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens economische oorzaken (= economische werkloosheid), met een tijdelijke verlenging van de mogelijke schorsingsperiodes van de arbeidsovereenkomsten.

Zowel voor arbeiders als bedienden moet vooraf een aanvraagprocedure doorlopen worden en gelden de reguliere formaliteiten (kennisgeving, formulier C3.2a, validatieboek,…) om vanaf 09.2020 tijdelijke werkloosheid te kunnen toepassen.

Besluit

De werkgever die vanaf 09.2020 verder gebruik wil maken van tijdelijke werkloosheid dient -met de nodige dringendheid- actie te ondernemen om de gepaste aanvraagprocedure te doorlopen en te zorgen voor de nodige formaliteiten.

 

Heeft u verdere vragen of wenst u bijkomende toelichting over tijdelijke werkloosheid in uw onderneming? Onze medewerkers Alexandra Samyn en Simon Callens helpen u graag verder!

26Jun

Nieuwsbrief - juni 2020

In deze nieuwsbrief ontdekt u: Bedrijfswagens in de vennootschapsbelasting voor aanslagjaar 2021 - Belastingvrije loonbonussen: grensbedragen - Dividenden: enkel als het kan - Coronapremies voor Vlaamse ondernemers

Lees de nieuwsbrief

28Feb

Nieuwsbrief - februari 2020

In deze nieuwsbrief ontdekt u: Afschrijvingen na 1 januari 2020 - Grondwettelijk Hof vernietigt effectentaks... voor de toekomst - Ecocheques: lijst van producten uitgebreid - Valse hybrides: waarmee moet u vergelijken? - Nieuw BTW-nummer voor Nederlandse natuurlijke personen vanaf 01/01/2020

Lees de nieuwsbrief

23Dec

Nieuwsbrief - december 2019

In deze nieuwsbrief ontdekt u: Familiale vennootschappen: de nieuwe vennootschappenwet en het Vlaamse erf- en schenkingsrecht - BTW-bouwaangifte: eenvoudiger en digitaal - Nieuwe vennootschappenwet: vanaf wanneer de nieuwe vennootschapsvormen vermelden?

Lees de nieuwsbrief

09Dec

Het energieprestatiecertificaat kleine niet-residentiële ruimte ('EPC kNR') - Nieuw vanaf 1 januari 2020

Het energieprestatiecertificaat of ‘EPC’ is thans reeds vereist bij verkoop of verhuring van residentiële ruimten. Het document, dat de energetische toestand van het gebouw of van de ruimte beschrijft, is inmiddels goed ingeburgerd.

Vanaf 1 januari 2020 zal in het Vlaams Gewest ook bij verkoop of verhuring van kleine niet-residentiële ruimten een energieprestatiecertificaat vereist zijn, afgekort ‘EPC kNR’ genoemd.

Lees meer

22Oct

Mijn BV(BA) en het nieuwe vennootschapsrecht

De voorbije maanden is er heel wat te doen geweest rond het nieuwe vennootschapsrecht.

Eerder dit jaar contacteerden wij u reeds om u te informeren betreffende de stemming daarvan en de gefaseerde inwerkingtreding.

Als ondernemer had u mogelijks niet de tijd om een studie te maken van de concrete impact op uw zaak.

Hierbij daarom nog een beknopt overzicht van de belangrijkste punten die van toepassing zijn voor de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BVBA).

Lees meer

22Oct

Verhoogd risico op controle bij terbeschikkingstelling personeel

Als onderneming kan u (tijdelijk) beroep doen op de expertise/mankracht van medewerkers van een (onder)aannemer. Echter, de wet voorziet in een uitdrukkelijk verbod om enig gedeelte van (werkgevers)gezag uit te oefenen op deze medewerkers (= verbod op terbeschikkingstelling). Dit heeft tot gevolg dat u slechts onder strikte – schriftelijk vastgelegde- voorwaarden en binnen een duidelijk afgelijnd kader instructies kan geven aan de medewerkers van uw (onder)aannemer.

In de praktijk wordt vastgesteld dat samen met het niet naleven van dit verbod op terbeschikkingstelling er -vooral bij grensoverschrijdende tewerkstelling- frequent inbreuken worden gepleegd op de Belgische arbeidsreglementering en sociale zekerheid.

Lees meer

25Sep

Nieuwsbrief - september 2019

In deze nieuwsbrief ontdekt u: Nood aan financiering? - Voordeel van alle aard bedrijfswagen daalt in 2019 - UBO-register, u heeft tijd tot 30 september - Grensbedragen voor vrijgestelde gelegenheidsgeschenken ook fiscaal opgetrokken

Lees de nieuwsbrief

02May

Fiscale vrijstelling 'werk in onroerende staat' (2018) krijgt eindelijk vorm

De maatregel waarbij een werkgever voor de werknemers die “ploegen-of nachtarbeid” verrichten, een gedeeltelijke vrijstelling kan genieten van doorstorting van de op het loon van de betrokken werknemers ingehouden bedrijfsvoorheffing, is niet nieuw.

Evenmin nieuw is de uitbreiding per 01.01.2018 van het toepassingsgebied van deze fiscale maatregel voor ploegenarbeid bij werken in onroerende staat. Het gebrek aan concrete invulling van de principes en modaliteiten van deze uitbreiding stond de toepassing ervan echter in de weg. Recent is hier verandering in gekomen, zodat werkgevers die ervoor in aanmerking komen, de voordelen van deze maatregel met terugwerkende kracht vanaf 01.01.2018 eindelijk kunnen laten gelden.

Lees meer

12Apr

Erfrecht - een "verklaring van behoud" is mogelijks vereist voor eerder gemaakte successieplanningen

Sedert 1 september 2018 steekt het Belgische erfrecht in een nieuw jasje.

Wie voor die datum reeds aan successieplanning deed, doet er goed aan die planning te herbekijken in het licht van de nieuwe spelregels. De wetgever geeft u daarvoor nog tijd tot en met 1 september 2019.

We zetten de krachtlijnen van het vernieuwde Belgische erfrecht hierbij graag voor u uiteen. Voor een uitgebreidere toelichting of om een antwoord te bieden op uw specifieke vragen, nodigen wij u graag uit contact op te nemen voor een bespreking op één van onze kantoren.

Lees meer

12Apr

Huwelijksvermogen en uw vennootschap

Het vernieuwde huwelijksvermogensrecht, in werking getreden met ingang van 1 september 2018, bestendigt een onderscheid dat eerder reeds in rechtspraak en doctrine werd uitgewerkt, zijnde dat van de titre en de finance verbonden aan aandelen.

Bent u gehuwd onder een gemeenschapsstelsel (waaronder het wettelijk stelsel, dat voor u van toepassing is indien u voor uw huwelijk geen huwelijkscontract sloot bij een notaris), dan moet u voorschreven onderscheid indachtig zijn. Het loutere feit dat aandelen op uw naam zijn ingeschreven, impliceert niet dat de inkomsten uit de vennootschap ook aan u alleen zullen toekomen.

Lees meer

24Dec

Nieuwsbrief - december 2018

In deze nieuwsbrief ontdekt u: Verplichte registratie van Uiteindelijke Begunstigden: werking van het "UBO-register" - Onroerende verhuur vanaf 1 januari 2019, met BTW of niet? - Aanvullend pensioen voor zelfstandigen zonder vennootschap uitgebreid met POZ

Lees de nieuwsbrief

01Oct

Opheffing verbod verkoop tussen echtgenoten - schrapping artikel 1595 BW

Het principe dat tussen echtgenoten, wat ook hun huwelijksvermogensstelsel is, geen koopcontract kon worden afgesloten dan in vier wettelijke uitzonderingen zoals omschreven in artikel 1595 van het Burgerlijk Wetboek, is opgeheven. Vanaf 1 september 2018 kunnen echtgenoten vrij aan elkaar verkopen. Let op! Het moet uiteraard gaan om goederen die behoren tot het eigen vermogen van elke echtgenoot.

Lees meer

20Aug

Nieuwe code van medische deontologie

De Code van Medische Deontologie dateerde van 1975 en stond vol van verouderde deontologische principes, regels en procedures.

Rekening houdend met de internationale tendensen drong een vernieuwing van de Code van Medische Deontologie zich op. De Nationale raad van de Orde der Artsen stelt dan ook de vereenvoudigde nieuwe Code van Medische Deontologie voor, bestaande uit slechts 45 artikelen (in plaats van 185).

Lees meer

20Aug

UBO-register: wie zijn de uiteindelijke begunstigden?

In het kader van de omzetting van de vierde Antiwitwasrichtlijn (wet van 18 september 2017), zullen vennootschappen ertoe verplicht zijn om toereikende, accurate en actuele informatie in te winnen en bij te houden omtrent hun ‘uiteindelijk begunstigden’.

Lees meer

20Jul

Nieuwsbrief - juli 2018

In deze nieuwsbrief ontdekt u: Investeringsaftrek 2018: kmo's gaan er op vooruit - Onroerende verhuur met btw binnenkort mogelijk - Na het erfrecht ook make-over voor Vlaamse erfbelasting - Cateringkosten event volledig aftrekbaar

Lees de nieuwsbrief

15Jul

Bijklussen - maximum 500 € per maand vanaf 15/07/2018

Wie in zijn vrije tijd tegen betaling klusjes doet, mag tot 6.000 euro per kalenderjaar (jaarlijks geïndexeerd bedrag) bijverdienen zonder er belastingen of sociale bijdragen op te hoeven betalen. Het moet gaan om verenigingswerk, diensten van burger aan burger of activiteiten in de deeleconomie. De inkomsten uit verenigingswerk en uit diensten aan burgers mogen samen niet meer dan 500 euro per maand (jaarlijks geïndexeerd bedrag) bedragen.

Lees meer

22May

Nieuwsbrief - mei 2018

In deze nieuwsbrief ontdekt u: Een nieuwe collectieve bonus: de winstpremie - Het klein beschrijf verdwijnt in Vlaanderen - De taks op effectenrekeningen - Voorafbetalen in 2018 - Minimumbezoldiging bedrijfsleiders

Lees de nieuwsbrief

08Mar

Hervorming van het vennootschapsrecht

De komende maanden zullen er zich veel veranderingen voordoen in het juridische landschap. Denk maar aan de hervormingen van het erfrecht, de erfbelasting, huwelijksvermogensrecht,… maar ook het vennootschapsrecht wordt aan een grote hervorming onderworpen. Hoewel er nog geen definitieve wetteksten zijn en er aldus nog wijzigingen kunnen worden aangebracht, berichten wij u reeds kort met betrekking tot de inwerkingtreding en de geplande vereenvoudiging van de vennootschapsvormen.

Lees meer

22Dec

Vraag een LEI aan

Voert u als bedrijf transacties uit op de beurs? Duid dan zeker 3 januari 2018 met rood aan in uw agenda. Vanaf die dag heeft uw onderneming een LEI (Legal Entity Identifier) nodig. Deze internationaal gestandaardiseerde code dient u verplicht te vermelden bij elke aankoop of verkoop van beursprocucten, zoals aandelen, obligaties, warrants, staatsleningen en staatsbonnen.

Lees meer

04Dec

Belastingen op voordelen via werkgever worden verlaagd en vereenvoudigd

Vanaf 1 januari 2018 wijzigen de fiscale regels voor de belastbare voordelen (pc, laptop, gsm, tablet, internet) die werknemers via hun werkgever ter beschikking gesteld krijgen. Hiermee wordt het systeem aanzienlijk vereenvoudigd en dalen de belastingen op die voordelen. Er zal gewerkt worden met vier duidelijke en makkelijk toe te passen bedragen. 

Lees meer

13Nov

Nieuwsbrief - november 2017

In deze nieuwsbrief ontdekt u: Verlaging van de vennootschapsbelasting en andere fiscale maatregelen uit het begrotingsakkoord - Drie manieren om geld te lenen van uw vennootschap - Met de fiets naar het werk: de fiscale voordelen

Lees de nieuwsbrief

31Oct

Unpaid - online platform

Unpaid is een initiatief van het advocatenbureau DE GROOTE – DE MAN en werd als reactie gecreeërd op de wet met betrekking tot Invorderingen onbetwiste Geldschulden. Met dit online platform kan u uw onbetaalde niet-geprotesteerde facturen, ten aanzien van ondernemingen, innen met een minimum aan kosten en inspanningen.

Lees meer

23Oct

Onbelast bijverdienen

Op maandag 23 oktober 2017 kwam er van Kris Peeters (Vice-Eersteminister en Minister van Werk, Economie en Consumenten, belast met Buitenlandse Handel) een persbericht in verband met onbelast bijverdienen met verenigingswerk, klussen en deeleconomie. 

Lees meer

19Oct

Seminarie 9 november 2017 "De impact van het Zomerakkoord & het nieuwe erfrecht"

De fiscale maatregelen van het Zomerakkoord krijgen stilaan hun definitieve vorm. Een en ander zal nader toegelicht worden op een seminarie te Kuurne (Huis Van Wonterghem - Koning Leopold III-straat 9) op 9 november eerstkomend vanaf 18.45 uur, waarvoor u hieronder een link naar de uitnodiging en het antwoordformulier vindt. Uw dossierbeheerder zal daarnaast de impact van deze maatregelen voor u in detail opvolgen.

Uitnodiging & Antwoordformulier

Lees meer

13Jun

Nieuwsbrief - juni 2017

In deze nieuwsbrief ontdekt u: De intrestvoeten voor 2017 op een rij - Hoeveel brengt de doelgroepvermindering eerste aanwervingen op? - Voordeel alle aard gebruik woning: rechtspraak vindt regels ongrondwettig

Lees de nieuwsbrief

21Mar

Nieuwsbrief - maart 2017

In deze nieuwsbrief ontdekt u: Op zoek naar alternatieve beloning? Betaal de poetsvrouw van uw werknemer - Over bedrijfswagens en tankkaarten: nieuwe regels zullen vennootschappen geld kosten - De gevolgen van de Brexit voor uw bedrijf - Verplichte inhouding op facturen aannemers

Lees de nieuwsbrief

17Mar

3e Ladies Night

Op 17 maart 2017 ging onze derde Ladies Night door. Aan deze sportieve editie namen 19 enthousiaste vrouwelijke medewerkers deel.

Lees meer

21Nov

Nieuwsbrief - november 2016

In deze nieuwsbrief ontdekt u: Controleur mag nu ook de data inkijken die u bewaart in de cloud - Nieuw permanent systeem fiscale en sociale regularisatie in werking - Interestvoet voor handelstransacties daalt - Intracommunautaire levering bewijzen met bestemmingsdocument.

Lees de nieuwsbrief

24Oct

Behoud van uw levensstijl via een beding van aanwas

U wenst dat iemand na uw overlijden op financieel vlak dezelfde levensstandaard kan behouden. Uw roerend vermogen dient in eerste instantie aan uw langstlevende echtgeno(o)t(e), broer/zus of vriend/vriendin toe te komen. Deze bescherming kan u realiseren via een beding van aanwas.

Lees meer

24Oct

Successieplanning via een burgerlijke maatschap

U wenst dat iemand na uw overlijden op financieel vlak dezelfde levensstandaard kan behouden. Uw roerend vermogen dient in eerste instantie aan uw langstlevende echtgeno(o)t(e), broer/zus of vriend/vriendin toe te komen. Deze bescherming kan u realiseren via een beding van aanwas.

Lees meer

23Oct

Nieuwe website CPAAI

DKF Fiduciaire nv maakt deel uit van CPAAI, een wereldwijd netwerk van onafhankelijke accountantskantoren. Bekijk op de nieuwe website van CPAAI wat wij via dit netwerk ook voor uw business kunnen betekenen.

Bekijk de nieuwe website van CPAAI: http://cpaai.com/

20Oct

DKF steunt het goede doel

DKF sponsorde op 20 oktober 2016 het filmgala georganiseerd door De Hoge Kouter voor het goede doel. We kregen in avant première de Vlaamse film "De Premier" van Erik Van Looy te zien.

Lees meer

22Aug

BTW 6 % op privé woning vanaf 10 jaar

Vanaf 12 februari 2016 is het verlaagd BTW-tarief van 6% alleen nog van toepassing voor privéwoningen van minstens 10 jaar oud. Er is een overgangsmaatregel voor de werken die vanaf 12 februari 2016 worden verricht aan een woning van minder dan 10 jaar oud maar van minstens 5 jaar oud.

Lees meer

07Jul

Nieuwsbrief - juli 2016

In deze nieuwsbrief ontdekt u: Taxshift in de praktijk - Betalingen aan belastingparadijzen - Het huwelijkscontract als instrument van successieplanning - Vlaamse miserietaks aangepakt

Lees de nieuwsbrief

05Jul

Zorgvolmacht

Continuïteit in het beheer van uw vermogen ingeval van tijdelijke of blijvende onbekwaamheid via een zorgvolmacht.

Lees meer

01Jul

Jaarlijkse vennootschapsbijdrage: onwettig?

Elke vennootschap onderworpen aan de Belgische vennootschapsbelasting is verplicht om een jaarlijkse bijdrage te betalen voor de financiering van het sociaal statuut der zelfstandigen. Reeds enkele jaren is er een discussie aan de gang over de wettigheid van deze bijdrage.

Lees meer

29Apr

2e Ladies Night

Op 29 april 2016 ging onze tweede Ladies Night door, 22 enthousiaste vrouwelijke medewerkers gingen mee.

Lees meer